Hoe verhoogt een Hierarchical Deterministic Wallet (HD wallet) de veiligheid van jouw cryptomunten?

Waarschijnlijk weet je wel dat voor het opslaan, verzenden en ontvangen van cryptocurrencies een digital wallet nodig is. Maar ben je ook op de hoogte van het feit dat er verschillende soorten wallets bestaan? Zo kiezen sommige investeerders voor een hierarchical deterministic wallet, simpelweg afgekort tot HD wallet. Wat is het precies en welke voordelen brengt het met zich mee?

Wat is een Hierarchical Deterministic Wallet?

Een hierarchical deterministic wallet is in het Nederlands vertaald een hiërarchische deterministische portemonnee. Laten we het voor het gemak op een HD wallet houden. Dit is een digitale portemonnee waarin je allerlei cryptocurrencies op kunt slaan. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin en Ethereum, maar ook Litecoin, Polkadot en Bitcoin Cash. En dit is maar een kleine greep uit de digitale munten die je in een HD wallet kunt opslaan. Iedereen die in het bezit is van de public en private key is gemachtigd om deze crypto wallet te beheren.

De rol van de public en private key

Misschien is je eerste associatie bij een portemonnee munten. Logisch, want in de echte wereld zijn ze ook bedoeld om munten en bankbiljetten te bewaren. In de cryptocurrency wereld hebben digitale portemonnees echter sleutels (keys) in plaats van munten. Al eerder noemden we de public key en de private key. Je kunt de eerste sleutel vergelijken met een rekeningnummer. De tweede key maakt het mogelijk om transacties te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het overmaken van een digitaal geldbedrag naar een andere wallet. In feite is de private key een wachtwoord voor je wallet. Je kunt er bijvoorbeeld een transactie mee autoriseren. Ben je niet de eigenaar van de private key? Dan krijg je geen toegang tot de wallet.

Keys willekeurig gegenereerd

We draaien er niet omheen: investeert in crypto loopt het risico om het slachtoffer te worden van een hack. Gelukkig worden er door software ontwikkelaars diverse beveiligingsmaatregelen getroffen om dit te voorkomen. Zo worden de public en private keys willekeurig gegenereerd om de kans op hacken te verkleinen. Bovendien worden key pairs (sleutelparen) in een HD portemonnees op basis van één willekeurige seed gemaakt. Dit zorgt voor overzicht, gemak en meer veiligheid.

Waarom bestaat deze combinatie?

De combinatie public en private keys bestaat natuurlijk niet zomaar. Het is ontworpen om hackers buiten de deur te houden én om anonieme transacties te garanderen. Maar dit lukt alleen wanneer je de private key nooit deelt. En het helpt uiteraard ook dat beide sleutels op willekeurige wijze worden aangemaakt.

HD wallet en privacy

Privacy een belangrijk element van de cryptomarkt. Sterker nog: juist de anonimiteit van crypto transacties is wat veel investeerders over de streep trekt om te investeren in digitale valuta. Om de privacy van gebruikers te garanderen wordt er voor iedere transactie met crypto een nieuw sleutelpaar aangemaakt. Het gebruik van een private en public key is dus beperkt tot één transactie. Er is echter een probleem: hoe beheer je dit? Een HD wallet  vormt wat dat betreft de ideale oplossing.

Wat is de master seed?

Bij een HD-portemonnee kunnen de keys herleid worden tot een oorspronkelijke en willekeurige seed. Dit staat ook wel bekend als de ‘master seed’. Dit is doorgaans een reeks van woorden en een hash functie. Bij dit type portemonnee is de seed meestal voldoende om de private en public key terug te vinden. Wel moet je regelmatig een back-up maken van de wallet. Mocht er iets gebeuren waardoor je jouw waardevolle cryptomunten kwijtraakt, dan is er dus een manier om ze terug te krijgen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen