Wat zijn de voor- en nadelen van een hot wallet?
Iedereen die een investering heeft in crypto is er mee bekend: een hot wallet. Sterker nog, wat betreft digitale portemonnees is het de meest populaire optie voor het opslaan van cryptomunten. Wat is een hot wallet precies en hoe moet je het gebruiken? We vertellen het je graag in dit artikel.
Wat is een hot wallet?
Tegenwoordig vind je op het wereldwijde web tientallen crypto exchanges. Binance, Bitmex en Bittrex zijn bijvoorbeeld bekende namen en trekken duizenden bezoekers per dag aan. Wie een account maakt op een van deze exchanges ontvangt gratis een hot wallet. Dit is dan een digitale portemonnee die verbonden is met het internet. Alle cryptomunten en/of tokens die je op een exchange bewaart staan in een hot wallet.
Hot wallet op exchanges
Exchanges maken doorgaans gratis een hot wallet aan voor hun klanten. Aan de andere kant betaal je wel op een indirecte manier voor deze vorm van opslag. Voor iedere transactie vanuit de hot wallet dien je namelijk transactiekosten te betalen. Gelukkig zijn deze kosten meestal vrij laag. Daarnaast trekt het gebruikersgemak van deze wallet veel mensen over de streep. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen op de exchange waar de wallet staat. Vervolgens kun je de inhoud van jouw digitale portemonnee bekijken en doen met de cryptocurrencies wat je maar wilt.
Zo beveilig je jouw wallet
Overigens is het wel verstandig om jouw hot wallet goed te beveiligen. Het nadeel van cryptomunten op een exchange is dat ze gestolen kunnen worden door hackers. In het verleden is dit helaas al een paar keer voorgekomen. Een populaire manier om je account te beschermen is het gebruik van 2-factor-authenticatie (2FA). Dit is een extra beveiligingslaag bovenop je gebruikersnaam en wachtwoord. Na het invullen van je wachtwoord ontvang je als het goed is een smsje met een extra code om in te loggen. Ook kan het zijn dat je een app moet downloaden op je smartphone. Vervolgens moet je met de code in de app en/of de QR code inloggen op de exchange.
Wat is een cold wallet?
We willen graag nog even de tegenhanger van de hot wallet noemen: de cold wallet. Deze vorm van opslag is niet verbonden met het wereldwijde web. Het betreft vaak hardware die fysiek aan te raken is. Vaak moet je een apparaatje bestellen, zoals een Nano Ledger S of een Trezor One. Vervolgens dien je het middels een kabeltje of bluetooth the koppelen aan je computer of laptop. Ze werken in feite als een harde schijf die overal mee naar toe te nemen is. Maar door het ontbreken van een connectie met het internet hebben hackers geen schijn van kans om jouw cryptomunten te stelen.
Welke voordelen heeft een hot wallet ten opzichte van een cold wallet?
Een cold wallet brengt ook een groot nadeel met zich mee ten opzichte van een hot wallet. Zo ondersteunt het vaak maar een beperkt aantal cryptomunten. De keuze op een exchange is vaak veel groter. Bovendien breidt het aanbod aan digitale munten zich iedere dag verder uit. Een cold wallet moet over de juiste software beschikken om te matchen met het protocol van een bepaalde cryptovaluta. Bij een nieuwe digitale munt lukt dit niet altijd meteen. En tenslotte kost een cold wallet geld, en een hot wallet niet. Ook dit verklaart waarom een hot wallet op een exchange een zeer populaire vorm van opslag is onder crypto beleggers.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.