Wat is een ICO en hoe gaat het in zijn werk?

Bijna elk nieuw project heeft geld nodig om op te starten. De cryptocurrency industrie vormt daarop geen uitzondering. Bedrijven en organisaties uit deze wereld organiseren hun eigen crowdfunding in de vorm van een Initial Coin Offering , die we voor het gemak afkorten tot ICO. Hoe gaat dit in zijn werk?

Wat is een ICO?

Je kunt een ICO zien als een cryptocurrency variant van crowdfunding. Meestal wordt het dan ook georganiseerd door startups uit de blockchain en crypto industrie. Het team achter een nieuwe digitale munt, project of platform vraagt om donaties van geïnteresseerden. Daarbij koopt een investeerder de munten of tokens die bij de startup horen. Vaak is er sprake van een market cap. Dit houdt in dat er een bepaalde hoeveelheid geld moet worden opgehaald om succesvol te kunnen starten. Bij het behalen van deze ‘eindstreep’ eindigt de ICO en kan het project worden gelanceerd.

Hoe start je jouw jouw eigen ICO?

Misschien herinner je je het jaar 2017 nog goed. Op dat moment vond er een crypto bull run plaats. De prijs van Bitcoin en andere altcoins ging door het dak. Ook de populariteit van ICO’s was ongekend. Steeds meer bedrijven, organisaties en individuen startten hun eigen crypto projecten en organiseerden crypto crowdfunding. Anno 2021 is de ICO hype een beetje weggezakt, maar dat betekent niet dat je op deze manier niet meer een eigen project kunt starten. Sterker nog: doe het vooral als je een interessant idee hebt voor een blockchain en/of crypto toepassing. We raden aan om eerst cryptomunten of tokens te creëren. Vervolgens kun je die tijdens de ICO verkopen om jouw plannen te kunnen realiseren.

Creëer vraag naar jouw project/token/cryptomunt

Wanneer een ICO eindigt bepaal je zelf. Soms duurt het weken en soms maanden. Op het moment de ICO tot een einde is gekomen kunnen de cryptomunten of tokens die je hebt verkocht gebruikt worden op het blockchainplatform dat je hebt opgericht, bijvoorbeeld voor transactiekosten. Maar dan begint het echte werk pas net. De kunst is om zoveel mogelijk mensen jouw platform te laten gebruiken. Daardoor stijgt de vraag naar de cryptomunt of token die je hebt gecreëerd en verdien je geld. Daarmee is het mogelijk om jouw blockchain platform en/of de toepassing(en) daadwerkelijk te realiseren

Tips om succesvol te investeren in een ICO

Misschien heb je geen tijd, energie of kennis om zelf een ICO te organiseren. Natuurlijk is het mogelijk om deel te nemen aan een project als investeerder. Verdiep je eerst grondig in een project voordat je geld investeert. Helaas heeft het verleden bewezen dat sommige ICO’s pure oplichting waren. Onderzoek daarom de volgende onderdelen voordat je een ICO investeert:

  • Wat is de roadmap?
  • Wat staat er in de whitepaper? (het plan voor het blockchain project)
  • Wie hebben het project/platform/de cryptocurrency gecreëerd?
  • Beschikt het team achter dit project over voldoende ervaring?
  • Welke doelstellingen heeft het project/platform?

Testnet en mainnet

Een lancering van het blockchain project en/of de toepassing)en) begint doorgaans met de ‘testnet’. Dit is niet anders dan een testversie. Is alles in orde? Dan is het tijd om de wereld kennis te laten maken met de ‘mainnet’. Dit is de definitieve versie van jouw eigen blockchain of andere cryptoproject. Natuurlijk is het wel mogelijk om jouw platform aan te passen als dat nodig is.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen