Waarom vormt een IEO een goed alternatief voor een ICO?

Veel crypto beleggers zijn op de hoogte van de betekenis van de term ICO. De kans is best groot dat ze zelf aan een of meerdere hebben meegedaan. Een Initial Exchange Offering (IEO) is een veel minder bekende term uit de cryptowereld. Wat betekent het precies en welke voor- en nadelen brengt het met zich mee?

Wat is een IEO?

De laatste tijd kiezen steeds meer blockchain startups er voor om een IEO te organiseren in plaats van een ICO. De grootste overeenkomst tussen deze fenomen is dat ze allebei een vorm van crypto crowdfunding zijn. Maar de manier waarop ze worden georganiseerd verschilt. Een IEO maakt namelijk gebruik van een cryptocurrency exchange en een ICO doet dat niet. Zo biedt de wereldberoemde cryptocurrency exchange Binance volop ruimte voor IEO’s.

Wat zijn de voordelen van een IEO?

Geïnteresseerde crypto beleggers kunnen tijdens een IEO een aantal tokens tegen een vaste prijs kopen. Er is altijd sprake van een maximum. Dit klinkt bekend, want ook bij een ICO is dit vaak het geval. Het grote verschil tussen beide vormen van crowdfunding is dat een exchange alleen kiest voor betrouwbare start-ups. Dat is logisch, want ze willen niet hun goede reputatie verliezen door samen te werken met oplichters. Blijkt een project uiteindelijk wel oplichting, dan verliest de exchange gebruikers en investeerders. Je kunt er dus vanuit gaan dat een IEO op Binance in de meeste gevallen betrouwbaar is. Dat is bij een ICO altijd maar afwachten.

Veiligheid

Een investering in een IEO is over het algemeen veilig. Dit is te danken aan het uitgebreide onderzoek dat exchanges verrichten voordat ze met een bepaald project in zee gaan. De kans is klein dat jouw geld als sneeuw voor de zon verdwijnt, zoals bij veel ICO’s tijdens de crypto bull run in 2017 wel het geval was.  Onderzoek van het AFM heeft uitgewezen dat ruim 80 procent van de ICO’s uit 2017 oplichting bleek te zijn. Aan de andere kant kennen ICO’s ook succesverhalen. Zo hebben nieuwe projecten zoals Ethereum, NEO en Stratis zich inmiddels ontwikkeld tot grote spelers op de cryptomarkt.

Waarom is het een goed idee om een IEO te organiseren?

Blockchain startups kiezen er niet zomaar voor om een IEO te organiseren. Het voordeel van een exchange is dat het de token bijna direct verhandelbaar maakt. Vaak hoeven investeerders maar een paar dagen te wachten. Bij een ICO duurde het soms maanden voordat er gehandeld kon worden in een token. Ook neemt een exchange de promotie van een nieuw project voor zijn rekening. Binance heeft een zeer groot aantal gebruikers die meteen kennismaken met het nieuwe project. Daar plukt een startup uiteraard de vruchten van, want dit scheelt een hoop promotiekosten.

Welke nadelen heeft een IEO?

Exchanges spelen een belangrijke rol bij het succes van de IEO. Binance neemt bijvoorbeeld zowel de loting als uitgifte en listing voor zijn rekening. Maar ondanks deze hulp, de veiligheid en de uitgebreide promotie via exchanges wordt niet elke IEO een succes. Het blijft een risico aangezien het een nieuw project betreft en het is afwachten of er daadwerkelijk een prijsstijging gaat plaatsvinden. Dit hangt uiteraard af van de prestaties van het project.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen