Wat maakt een Initiële Tokenaanbieding (ITO) uniek?

Een paar jaar geleden waren Initial Coin Offerings (ICO’s) het gesprek van de dag. De grootste hype is inmiddels over, maar nog steeds worden er iedere dag cryptomunten via crowdfunding gelanceerd. Voor tokens geldt een soortgelijke procedure. In dat geval spreekt men van een Initiële Tokenaanbieding (ITO). Wat houdt het precies in?

Wat is een Initiële Tokenaanbieding? (ITO)

Het model van een ICO en een IPO is gebaseerd op de Initial Public Offering (IPO). Dit betekent dat cryptomunten en tokens gelanceerd worden na een periode waarin geld wordt ingezameld voor een crypto project. Je kunt het vergelijken met crowdfunding, waarbij mensen zelf mogen bepalen of en hoeveel ze investeren. Soms vindt er in plaats van een ICO een IPO plaats. Daarbij komen tokens vrij die gebruik maken van de Ethereum blockchain. Ze hebben dus geen eigen blockchain en zijn geen cryptocurrencies maar hulpmiddelen die allerlei functies mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan tokens die nodig zijn voor een ‘burn’.

Hoe verloopt een ITO proces?

Een van de voordelen van crypto crowdfunding is dat het gehele proces online plaatsvindt. Na de aankoop kun je aangekochte tokens op een exchange bewaren. Het proces is te vergelijken met een beursgang, maar met veel minder beperkingen en lagere kosten dan bij aandelen. Wel vergelijkbaar is dat een token vaak een deel van een onderneming vertegenwoordigt. Tegelijkertijd functioneert het vaak als een activa op zich, met eigen kenmerken als dividend en stemrecht. Daarnaast is het mogelijk om rechtstreeks te handelen in tokens en/of ze in te wisselen voor goederen en diensten.

Wie zijn betrokken bij een ITO?

Bij een ITO zijn meestal twee partijen betrokken, namelijk de emitterende instantie en de exchange. De eerstgenoemde partij is verantwoordelijk voor het op de markt brengen en uitvoeren van de ITO. Het deelt informatie over het project aan potentiële investeerders die aan de hand daarvan beslissen wat ze doen. Denk bijvoorbeeld aan een beschrijving van de technologie en de diensten worden aangeboden. De crypto exchange is vervolgens de plek waar kopers en verkopers handelen in de token. Daarnaast is het verantwoordelijk voor alle achterliggende techniek van het ITO proces. Denk bijvoorbeeld aan de creatie van wallets, betalingssystemen, gebruikersinterfaces en/of API.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen