Hoe verandert crypto de rol van de intermediary / middleman?
De term intermediary/middleman wordt regelmatig gebruikt bij cryptocurrency transacties. Het fenomeen gaat echter al eeuwen terug. Zo waren de eerste tussenpersonen al actief op marktplaatsen in de Middeleeuwen. De manier waarop men toen werkte vertoont overeenkomsten met de huidige intermediary in het digitale tijdperk. Hoe zit dit precies?
Een korte geschiedenis van de middleman
In een ver verleden bezochten verschillende groepen, zoals burgers en geldschieters, een dorpsplein om goederen te kopen en te verkopen. Ook werden er op deze plek allerlei zaken afgehandeld, zoals politieke kwesties en schulden. Na verloop van tijd werden koop- en verkopen afgehandeld in een speciaal gebouw: de beurs. Biedingen vonden plaats in de munteenheid van het land en handel vond peer-to-peer plaats. Maar het verwerken van de handel werd gedaan door een intermediary: de beurs.
De komst van Bitcoin veranderde alles
Het koop- en verkoopproces zoals we zojuist hebben beschreven was gebruikelijk van de negentiende tot de eenentwintigste eeuw. Sinds de komst van Bitcoin in 2009 is er een alternatief ontstaan: handelen zonder een intermediary/middleman. Dit is te danken aan de blockchain technologie en het decentrale karakter ervan. Je kunt een blockchain vergelijken met een spreadsheet waarin transacties worden opgeslagen. Een zeer belangrijk kenmerk van deze technologie is dat het gedecentraliseerd is. Dit betekent dat het niet draait op één server, maar via meerdere knooppunten verspreid over de hele wereld. Daarnaast worden transacties niet synchroon verwerkt en hebben derde partijen, zoals een bank, er niets over te zeggen.
Waarom is een intermediary niet nodig bij en crypto transactie?
Nog steeds vindt de verkoop- of koop van activa dagelijks plaats via gecentraliseerde beurzen. Maar wie daar geen zin in heeft kan actief worden op de cryptomarkt. Het neemt de noodzaak van een intermediary/middleman bij transacties weg. In plaats van een tussenpersoon nemen gedistribueerde nodes de verificatie van transacties voor hun rekening. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Het komt er op neer dat er sprake is van een wereldwijd netwerk van computers die transacties beheert en verifieert. Er is dus niet één centrale server die deze taak op zich neemt. Stel je voordat deze server in de problemen raakt. Dit heeft direct gevolgen voor het verwerken van transacties. Maar in de blockchain is dit geen probleem, omdat er nog heel veel andere nodes transacties verifiëren.
De ontwikkeling van blockchain gaat verder
Bitcoin heeft voor een ware revolutie gezorgd in de financiële wereld. Het was de eerste blockchain waarop transacties zonder tussenpersonen plaatsvonden. Alles wat gebeurt op de blockchain is een kwestie van vertrouwen. Ethereum breidde vervolgens de sterke punten van blockchain (decentralisatie, vertrouwen) verder uit en inmiddels zijn er ontelbaar veel altcoins die de blockchain verder ontwikkelen.
Ethereum toont decentralisatie op zijn best
Laten we nog even kijken naar Ethereum. Het is een platform waarop transacties plaatsvinden zonder tussenkomst van een intermediary/middleman. Maar het heeft nog veel meer te bieden. Zo kunnen software ontwikkelaars op het Ethereum netwerk onder andere smart contracts en decentrale apps bouwen. Omdat er geen sprake is van een tussenpersoon is de kans op censuur, fraude of inmenging van een derde partij uiterst klein. Dit toont decentralisatie en vertrouwen absoluut op zijn best.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.