Wat maakt een knooppunt zo belangrijk voor het netwerk van een cryptocurrency?

We mogen cryptocurrencies inmiddels wel een fenomeen noemen. Uit onderzoek van de Rabobank en Nibud blijkt dat inmiddels een kwart van de Nederlandse jongeren een belegging heeft in een of meerdere digitale munten. Niet iedereen weet echter precies hoe het zit met de techniek achter crypto. Wat is bijvoorbeeld een knooppunt? In dit artikel leggen we het graag haarfijn voor je uit.

Wat is een knooppunt?

Zoals de naam misschien al doet vermoeden vormt een knooppunt de kern van het netwerk van een cryptomunt. Laten we voor het gemak Bitcoin gebruiken als voorbeeld. Een andere naam voor een knooppunt is ‘node’. Je kunt het zien als een computer die de software van Bitcoin laat functioneren. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de originele Bitcoin software wallet. Het beschikt over een kopie van de complete blockchain én is verbonden met andere computers die over exact hetzelfde programma beschikken. Deze computers zijn eveneens ‘nodes’ en samen vormen ze het netwerk van Bitcoin. Ze vormen met elkaar een knooppunt dat essentieel is voor het voortbestaan van Bitcoin. Hetzelfde geldt voor andere cryptocurrencies die gebruik maken van nodes.

Waarom is een knooppunt zo belangrijk?

Het netwerk van een cryptocurrency zoals Bitcoin bestaat dankzij nodes. Sterker nog: zonder het knooppunt heeft het geen recht van bestaan. Crypto investeerders spreken vaak van een “full node” wanneer ze het hebben over deze computers. Het heeft de belangrijke taak om crypto transacties te controleren. Veel mensen denken dat dit een taak is van miners. Maar zij voeren de complexe berekeningen die nodig zijn voor transactie verificatie niet uit. Dit is toch echt een taak van de computer. Wel levert een miner de rekenkracht om een nieuw blok op te sporen die een transactie op kan nemen.

Welke taken heeft een knooppunt?

Een full node/knooppunt heeft meerdere taken. Al eerder noemden we het verifiëren van transacties. Dit houdt in dat iedere koop of verkoop van een cryptomunt gecontroleerd wordt. Is het betrouwbaar en kan het worden opgenomen in de blockchain? Het is erg belangrijk dat verificatie op een veilige en nauwkeurige manier plaatsvindt. Dit zorgt er voor dat cybercriminelen de blockchain niet kunnen manipuleren en/of vernietigen.

Regels van het netwerk

Het netwerk van een cryptocurrency beschikt doorgaans over bepaalde regels. Pas als aan deze regels is voldaan kan een transactie worden geverifieerd. Zo kan iemand nooit een bepaalde cryptomunt verkopen die hij of zij niet bezit. Is dat wel het geval, dan gaat de transactie niet door. Daarnaast wil het netwerk ‘double spending’ voorkomen. Dit betekent dat investeerders geen cryptomunten kunnen uitgeven die ze al eerder hebben uitgegeven.

Informatie delen

Ten tweede deelt een knooppunt de verkregen informatie met andere knooppunten. Dit houdt het netwerk van een cryptocurrency, zoals Bitcoin, in stand. Tenslotte maken nodes een kopie van alle transacties die op de blockchain plaatsvinden. Alle nodes van over de hele wereld beschikken over deze kopie. Er is dan ook sprake van decentralisatie, wat betekent dat er geen centraal systeem is die de blockchain van een bepaalde cryptocurrency laat draaien.

Nodes en miners: zo zit het

Niet een centrale autoriteit, maar knooppunten controleren het gedrag van miners gecontroleerd door een knooppunt. Het ideale systeem zou zijn dat iedere Bitcoin investeerder een full node draait. Dit zou het netwerk 100 procent veilig maken, aangezien manipulatie dan vrijwel onmogelijk is. In de praktijk is dit echter nog niet het geval omdat sommige mensen te weinig tijd hebben om zich er in te verdiepen. De gedachte is dat een full node erg duur is, maar dat valt in werkelijkheid mee. Inmiddels zijn er speciale pakketten beschikbaar om een full node te laten draaien.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen