Wat is een limit order en hoe werkt het?

Overweeg je om te beleggen in een of meerdere cryptocurrencies? Je bent zeker niet de enige, want steeds meer Nederlanders willen hetzelfde. Wist je dat inmiddels 25 procent van de Nederlandse jongeren heeft geïnvesteerd in digitale munten? Maar voordat je begint is het belangrijk om je goed te verdiepen in de crypto materie. Zo is limit order een term die je zeker moet kennen. Wat betekent het en hoe werkt het?

Wat is een limit order?

Iedereen wil natuurlijk een goed rendement behalen op zijn of haar crypto belegging. Om dat voor elkaar te krijgen heb je geduld en kennis nodig. De cryptomarkt kent bijvoorbeeld verschillende typen orders. Een order is in feite een opdracht om een aandeel te kopen of te verkopen. Veel crypto beleggers kiezen voor een zogeheten limit order. Dit betekent dat je een cryptovaluta tegen een bepaalde prijs koopt of verkoopt. Daarbij is er sprake van een limietprijs, wat betekent dat er vooraf een bepaalde marktprijs is bepaald. Als die grens is bereikt wordt de order vervuld.

Wat is het verschil met een marktorder?

Een limiet order is niet hetzelfde als een marktorder. Dit laatste type order voert namelijk transacties tegen de huidige marktprijs zo snel mogelijk uit. Er is in tegenstelling tot een limietorder geen maximum of minimumprijs die eerst vervuld moet worden voordat een (crypto) aandeel gekocht of verkocht kan worden. Bij de marktorder draait het om de snelheid waarmee een order wordt verwerkt. De prijs van de cryptovaluta is daar ondergeschikt aan.

Hoe werkt een limit order in de praktijk?

Een groot voordeel van een limit order is dat je nooit meer betaalt dan de prijs die vooraf is bepaald. Laten we eens kijken naar de praktijk om het een ander te verduidelijken. Stel je voor dat je een bepaalde cryptomunt wil kopen voor maximaal 15 euro. De limietprijs is in dat geval 15 euro of lager. Bij de verkoop van de cryptocurrency geldt hetzelfde principe. Wanneer de limiet 15 euro is, verkoop je de munt niet onder de 15 euro of daarboven.

Stop-limit order

Je kunt een limit order binnen enkele stappen instellen en activeren op een exchange. Belangrijk om te weten is dat de limiet prijs deel uitmaakt van een stop-limit order. Met dit type order kun je de limit order activeren, zowel voor het kopen als verkopen van een cryptomunt. Op het moment dat er een specifieke prijs is bereikt zal de order worden vervuld.

Welke andere voordelen heeft een limit order?

Een limit order brengt nog een ander voordeel met zich mee. Het geeft je als crypto belegger namelijk ook de controle over hoe een aandeel wordt uitgevoerd. Er is immers sprake van een limiet en dat komt soms goed van pas op de vaak volatiele cryptomarkt. Je stelt als het ware zelf een parameter in. Aan de andere kant is het niet honderd procent zeker dat de order daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De limiet moet namelijk wel worden bereikt. Is dat niet het geval, dan mislukt de order.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen