Wat is een mainnet en waarom is een goede lancering zo belangrijk voor crypto projecten?

Bij het lanceren van een nieuw cryptocurrency project komt veel kijken. Zo moet het  team van ontwikkelaars een roadmap en een whitepaper maken waarin de doelstellingen en het tijdspad van het project uit te doeken worden gedaan. Daarnaast zullen er diverse testversies worden gelanceerd voordat het tijd is voor de zogeheten mainnet. Wat betekent de laatstgenoemde term en waarom is het zo belangrijk voor een nieuw cryptocurrency project?

Wat is een mainnet?

Dagelijks komen er nieuwe cryptocurrency projecten op de markt. Misschien heb jij al een of meerdere interessante projecten op het oog. Voordat de officiële lancering plaatsvindt is er sprake van een mainnet. Dit zijn verschillende versies van het platform waarop het crypto project later gelanceerd wordt. Er worden testen op uitgevoerd om te kijken of alles goed werkt. Pas nadat alle onderdelen honderd procent kloppen is het tijd om over te gaan naar het uiteindelijke product: het mainnet. ‘Main’ is dan ook het Engelse woord voor ‘het voornaamste’ en ‘het belangrijkste’.

Wat is het verschil tussen een testnet en een mainnet?

Je kunt het testnet en het mainnet best zien als producten. Daarbij is het testnet als het ware het prototype en het mainnet het eindproduct. Overigens betekent de overgang naar het mainnet niet altijd dat het testnet verdwijnt. Sommige ontwikkelaars houden het nog even in stand om bepaalde testen uit te voeren. De meeste crypto projecten blijven zich ontwikkelen en hebben soms een verandering nodig aan het protocol. Het is wel zo handig dat eventuele protocolwijzigingen eerst getest kunnen worden op het testnet voordat ze deel uitmaken van het mainnet.

Waarom is een goede lancering van het mainnet zo belangrijk?

De mainnet vormt de basis van een cryptoproject. Het maakt daarbij niet uit of het een gloednieuw platform of een ouder platform betreft. De switch van een testnet naar het mainnet is voor projecten dan ook een belangrijk moment en kan rekenen op veel belangstelling. Het laat zien of het team achter het crypto project alle zaakjes op orde heeft. Ze werken er dan ook hard voor om de lancering van het mainnet tot een groot succes te maken. Is dat het geval, dan verhoogt dat het vertrouwen van investeerders. En een goede start is het halve werk.

Wat gebeurt er tijdens de overgang naar een mainnet?

Bij de overgang naar een mainnet komt veel kijken. Zo gebruikt een testnet vaak bepaalde tokens die op het mainnet niet meer worden gebruikt. Deze zogeheten ‘testtokens’ hebben geen echte waarde. Zodoende moeten de coins uiteindelijk worden omgezet naar exemplaren die kunnen draaien op het mainnet. Hou goed in de gaten wanneer dit precies gaat gebeuren. Soms moet je dit als gebruiker namelijk handmatig doen in plaats dat de exchange het doet. Doe je dit niet op tijd, dan raak je je munten kwijt.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen