Hou je van speculeren? Dan is de margin call een term die je zeker moet kennen

Crypto traders houden wel van een gokje. Deze relatief jonge markt is immers erg volatiel en daarom onvoorspelbaar. Je kunt veel winst maken met cryptocurrencies, maar ook flinke sommen geld verliezen. Het komt allemaal neer op de juiste timing, mindset en een goede handelsstrategie. Durf je het aan om nog meer risico te nemen? Dan is margin trading wellicht een optie. Een term die je vaak voorbij ziet komen bij deze vorm van handelen is de ‘margin call’. Wat betekent het precies?

Wat is margin trading?

Misschien is het jouw droom om veel geld te verdienen. Dat is zeker mogelijk op de cryptomarkt, maar je zult af en toe wel een risico moeten nemen. Zo is het mogelijk om met meer geld te speculeren dan dat je zelf hebt. Daarbij maak je gebruik van de hefboomtrading en leen je geld van een exchange. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld met 5000 euro te speculeren op een koersstijging in plaats van 500 euro. Dit heet margin trading en levert je bij de juiste beslissing veel winst op. Wees je echter bewust van het feit dat je ook veel geld kan verliezen. De keuze is helemaal aan jou.

Hoe werkt margin trading in de praktijk?

Niet iedere crypto belegger heeft de mogelijkheid om veel geld te investeren. Zodoende bieden de meeste exchanges de optie ‘margin trading’ aan. Door gebruik te maken van het hefboomeffect handelt een gebruiker ‘on margin’. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Stel je voor dat je 25 euro investeert met een hefboom van 4:1 voor het kopen van Ethereum. In dat geval leen je 75 euro om voor 100 euro aan Ethereum te kopen. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Je moet altijd de geleende 75 euro en de bijbehorende transactiekosten terugbetalen. Bovendien vragen sommige exchanges rente op het geleende bedrag, dus controleer dat altijd even voordat je kiest voor margin trading.

Long en short gaan

‘Big risks bring big rewards’ is een bekende uitspraak. Dit geldt zeker voor de cryptomarkt. Het is mogelijk om flinke winsten te maken door te speculeren op koersstijgingen én koersdalingen. Wanneer je verwacht dat een koers stijgt ga je ‘long’ en wanneer je een koersdaling voorziet kies je voor ‘short’. Sommige traders hebben vertrouwen in hun eigen kennis en gebruiken een hefboom om eventuele winsten te vergroten. Het nadeel is echter wel dat er een tegenovergesteld resultaat zorgt voor geldverlies.

Wat betekent de onderhoudsmarge?

Stel je voor dat je ‘long’ bent gegaan en de koers van een bepaalde cryptomunt daalt. Dat is natuurlijk erg jammer, maar hoort bij het spel. Wel is het noodzakelijk om voldoende geld in je crpto wallet te hebben om de geldschieter terug te kunnen betalen. De exchange heeft een aantal regels opgesteld zodat het zelf geen verlies lijdt. Zo mag jouw hoeveelheid eigen vermogen niet onder een minimum drempel komen die de exchange zelf heeft bepaald. Dit is de zogeheten ‘onderhoudsmarge’. Dit betreft het bedrag in crypto of USD dat je van de beurs kan lenen wanneer al jouw posities gesloten worden tegen de prijs die als laatste is verhandeld.

Wat is een margin call?

Heb je niet voldoende middelen? Dan moet je geld bijstorten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de hefboom groter is dan het eigen vermogen. In dat geval heeft men het over de ‘margin call’. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je aan de eisen van de geldschieter voldoet. Dergelijke problemen kun je voorkomen door een vrij kleine hefboom van bijvoorbeeld 1,2 te gebruiken.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen