Wat betekent de max supply en waarom bestaat het?

De wereld telt anno 2022 duizenden cryptocurrencies. Werp vooral even een blik op sites als Coinmarketcap voor het ruime aanbod. Een aanzienlijk deel van de digitale munten heeft een zogeheten ‘max supply’. Wat betekent het precies en waarom bestaat het? In dit artikel leggen we het je graag haarfijn uit.

Wat is een max supply?

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is ‘max supply’ de afkorting van ‘maximum supply’. Oftewel: een maximaal aantal cryptomunten of tokens. Er zullen nooit meer dan een bepaald aantal munten/tokens worden gemaakt. Op het moment dat de max supply wordt bereikt is er geen sprake meer van mining of een andere vorm van productie. Deze cryptocurrencies hebben een maximale voorraad:

  • Bitcoin (BTC): 21,000,000
  • Binance Coin (BNB): 166,801,148
  • Solana (SOL): 488,630,611
  • Cardano (ADA) : 450,000,000,000
  • XRP (XRP) : 100,000,000,000
  • Avalanche (AVAX) : 720,000,000
  • com Coin (CRO): 30,263,013,692
  • Wrapped Bitcoin (WBTC): 110,771
  • Uniswap (UNI): 1,000,000,000

Broncode

Doorgaans heeft de max supply een limiet dat bepaald is door het protocol van een cryptoproject. Het staat in de vorm van een broncode vast in het zogeheten genesis blok. Dit is het eerste blok in de blockchain van een cryptocurrency. De broncode speelt een belangrijke rol bij het voortbestaan van een cryptocurrency. Het legt niet alleen de max supply vast, maar bepaalt ook andere functionaliteiten en eigenschappen van de digitale munt.

Waarom bestaat de max supply?

Cryptocurrencies hebben natuurlijk niet zomaar een max supply ingesteld. Een van de redenen voor het bestaan van een limiet is dat het inflatietempo van een cryptocurrency er mee beheerst kan worden. Dit brengt in de (nabije) toekomst mogelijk een waardestijging van de digitale valuta met zich mee. Ga maar na: op het moment dat het maximale aantal munten is gecreëerd is er veel minder aanbod op de markt. Meer vraag en minder aanbod leidt vaak tot schaarste en dus een prijsstijging

Hoe berekent men de maximale voorraad?

Voor de berekening van de maximale voorraad gebruikt men een simpele rekensom: het aantal munten dat al is gecreëerd plus de munten die nog geproduceerd gaan worden. Dit is anders dan  de totale voorraad. Dit betreft het aantal munten bevat dat al is geproduceerd min de tokens/munten die al zijn vernietigd (bijvoorbeeld tijdens een coin burn).

Welke cryptomunten hebben geen max supply?

Niet iedere cryptomunt heeft een max supply. Dit betekent automatisch dat het dus constant kan worden gemined. Ethereum is qua marktkapitalisatie een van de grootste cryptocurrencies ter wereld. Toch heeft het geen maximale voorraad. Sterker nog: iedere keer dat er nieuwe blokken worden gecreëerd neemt de voorraad Ether toe. Overigens is er wel sprake van een jaarlijkse max supply van 18 miljoen ETH. Deze cryptomunten hebben ook geen max supply:

  • Dogecoin (DOGE)
  • Monero (XMR)
  • EOS (EOS)
  • Lisk (LSK)
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen