Wat is een merkle tree?

Het is steeds moeilijk voor te stellen dat er een tijd was zonder cryptocurrencies. Het  principe van digitaal geld dat tussen twee partijen wordt uitgewisseld zonder tussenpersoon bestaat inmiddels al een tijdje, maar het is pas sinds een paar jaar echt populair. Zo komen er elke dag nieuwe cryptomunten op de markt. Inmiddels zijn het er duizenden. Maar hoe werkt de techniek achter crypto en wat is de rol van de merkle tree?

Bitcoin: de eerste cryptomunt

Om de techniek achter crypto te begrijpen moeten we eerst even kijken naar de allereerste cryptomunt: Bitcoin. Het schreef in 2009 geschiedenis als de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Het werd in 2009 uitgebracht door Satoshi Nakamoto. Hij bedacht peer-to-peer digitaal geld dat iedereen overal ter wereld kan gebruiken. Het mooie hiervan is dat er geen centrale bank of overheid is die het controleert. Sterker nog: er is niet één persoon die alle Bitcoins bezit. In plaats daarvan is het verspreid over vele computers over de hele wereld. Dit betekent dat het niet gemanipuleerd of gecontroleerd kan worden door één individu.

Geen single point of failure

Om de waarde van elke munt bij te houden, gebruikt het netwerk een systeem dat de blockchain wordt genoemd. Dit is een lijst van transacties die op het netwerk hebben plaatsgevonden. Wanneer een transactie plaatsvindt, wordt dit vastgelegd in de blockchain.  Door de manier waarop de blokketen werkt, is er geen behoefte aan een centrale server. Dit maakt het zeer veilig omdat er geen single point of failure is. Het maakt het ook zeer moeilijk om het netwerk te hacken. Omdat het gedecentraliseerd is, is er geen centrale autoriteit die gecorrumpeerd kan worden.

Wat is hashing?

Tijd om dieper in de techniek achter crypto te duiken: de merkle tree. Om dit concept te begrijpen, moet je het concept van hashing begrijpen. Dit is simpel gezegd een proces dat gegevens converteert naar reeks met een vaste lengte. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding omzet in een tekenreeks, is de lengte van de tekenreeks gelijk aan het aantal pixels in de afbeelding. Op het moment een afbeelding hebt en deze hasht, krijg je een tekenreeks krijgt die dezelfde lengte heeft als de afbeelding. Dit komt omdat de hash van de hash identiek is aan de hash van de originele afbeelding.

Maar wat is nu de merkle tree?

Maar hoe staat het bovenstaande proces in verband met de merkle tree? Dat leggen we graag even uit. Wanneer je een transactie in een blockchain wilt creëren, moet je een transactie naar alle nodes in het netwerk sturen. Als zul je uiteindelijk een heleboel transacties naar alle nodes in je netwerk sturen. Dit kan echter problemen veroorzaken omdat elke transactie moet worden geverifieerd door elk knooppunt in het netwerk.

Welk doel heeft een merkle tree?

Wat gebeurt is dat in plaats van elke transactie naar elk knooppunt in het netwerk te sturen, er een merkle tree wordt gemaakt. Dit is een speciaal soort boom waarbij elke bladnode een hash bevat van de vorige node. Dit betekent dat als je een hash neemt van de hash van de hash van een bepaalde transactie, je de oorspronkelijke transactie krijgt. Dus in plaats van alle transacties naar alle knooppunten te sturen, wordt slechts één transactie naar elk knooppunt gestuurd. Dit betekent dat elk knooppunt slechts één transactie hoeft te verifiëren. Dit maakt blockchains efficiënter dan ooit.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen