Wat is een mining pool?

Mijnbouw is een proces waarbij we waardevolle mineralen uit de aarde kunnen halen. Dit wordt gedaan door gesteente af te breken om de waardevolle mineralen bloot te leggen en vervolgens de mineralen van het gesteente te scheiden en te verwerken tot een bruikbare vorm.  Het delven van cryptocurrency is vergelijkbaar met dit proces in die zin dat het gaat om het afbreken van blokken informatie (een blok genoemd) om waardevolle informatie bloot te leggen. De zogeheten mining pool speelt een belangrijke rol bij dit proces. Wat houdt het in en welke functie heeft het?

Wat gebeurt er tijdens crypto minen?

Het verschil tussen crypto minen en andere mineralen is dat je niet hoeft te graven om crypto te vinden.Nee, hoeft alleen je computer en software te gebruiken om het werk voor je te doen. Dat scheelt een hoop! Laten we even verder kijken naar de manier waarop mining werkt. Op het moment dat je crypto gaat minen creëer je in feite een nieuw blok met informatie. Elk blok bevat een bepaalde hoeveelheid informatie die uniek is voor dat blok. Op het moment een nieuw blok creëert, voeg je de informatie toe aan de keten van blokken die in de loop der tijd is gecreëerd.

Encryptie

Elk blok bestaat uit een aantal transacties. Elke transactie is een verzameling gegevens die beschrijft wat er in een bepaalde periode is gebeurd. De transacties zijn meestal versleuteld, maar de versleuteling is niet het enige dat een blok uniek maakt. Encryptie is wat je in staat stelt een blok informatie te vinden. Als je wilt weten wat er in een bepaalde periode is gebeurd, moet je alle transacties in het blok ontcijferen.

Hoe verloopt het mining proces?

Om een blok te vinden, moet je een complex wiskundig probleem oplossen. De oplossing van dit probleem wordt een hash genoemd. De hash is een getal dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Om een blok te vinden, moet de hash van het blok kleiner zijn dan een bepaalde waarde.

Proof of Work

Wil je graag crypto minen? Dan moet je een speciaal soort programma gebruiken. Deze programma’s worden miners genoemd. De miner zal proberen om een blok te vinden met een hash die lager is dan een bepaalde waarde. Zodra de miner een blok heeft gevonden, voegt hij of zij het toe aan de keten van blokken die al op het internet staat. Het proces van het vinden van een blok wordt ‘Proof-of-Work’’ genoemd. Hoe meer blokken je vindt, hoe meer crypto je zult ontvangen. Dit is precies waarom minen voor crypto zo belangrijk is.

Wat zijn mining pools?

Wanneer je een blok vindt, ontvang je een aantal munten. De munten worden uit het niets gecreëerd door de miner die het blok heeft gevonden. De miner wordt beloond voor het oplossen van het wiskundige probleem. Dit is hoe een crypto netwerk werkt. Miners willen de kans op een block reward natuurlijk graag vergroten.En nu komen we aan bij mining pools. Dit zijn in wezen  wezen een verzameling computers die samenwerken om je kansen op het krijgen van een block reward voor een bepaalde cryptocurrency te vergroten. Hoe meer je mined, hoe groter de kans dat je een beloning ontvangt.

Wat gebeurt er als je lid wordt van een mining pool?

Het is mogelijk om lid te worden van meerdere mining pools. Je kunt meteen beginnen met minen zonder dat je iets extra’s hoeft te doen. Wanneer je je aansluit bij een mining pool geef je hen in feite toestemming om jouw hardware te gebruiken om de cryptocurrency te delven waarin zij geïnteresseerd zijn. Hierdoor kun jij je richten op het minen van andere cryptocurrencies in plaats van het opzetten en onderhouden van meerdere mining rigs.

Hoe werkt een mining pool?

Wanneer je lid wordt van een mining pool, zal de pool eigenaar je een adres geven waar je je geminde blokken naartoe kunt sturen. Daarnaast voorziet men je van software die je op je computer kunt draaien om hen te helpen bij het minen. Als je je eenmaal hebt aangesloten bij een mining pool kun je deze op elk moment verlaten. Wil je vertrekken? Dan stop je gewoon met minen. Je zult geen geld of munten verliezen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen