Wat is een mixservice?

De populariteit van Bitcoin ging de afgelopen jaren door het dak. De onderliggende blockchain technologie waarbij privacy en transparantie centraal staat speelde daarbij zeker een rol. De openheid van blockchain en crypto is ongekend. Toch is niet iedereen blij met het feit dat alle crypto transacties door iedereen te bekijken zijn. Daar is inmiddels ook een oplossing voor bedacht: een mixservice. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een mixservice?

Een transactie met een cryptocurrency of token wordt weergeven als een lange code. Het staat ook wel bekend als het “address” en is door iedereen te bekijken. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Sommige transacties maken gebruik van een mixer. Deze methode mixt crypto transacties die normaal te identificeren zijn. Daardoor blijft een bepaalde koop- of verkoop van een cryptomunt, waarvan Bitcoin de bekendste is, anoniem.  Tegenwoordig bieden diverse bedrijven deze mixservice aan. Crypto investeerders die streven naar 100 procent anonimiteit maken er graag gebruik van.

Hoe verloopt het mixen?

Misschien overweeg je om gebruik te maken van de mixservice. Het enige wat je hoeft te doen is jouw tokens over te maken naar de mixservice. Vervolgens wordt de transactie samen met andere transacties gemixt in een grote pool. Daardoor weet niemand waar de transacties oorspronkelijk vandaan komen. Tenslotte de tokens naar een eerder opgegeven adres verzonden. 

Waarom is het gebruik van een mixservice een goed idee?

Hoewel een cryptocurrency zoals Bitcoin decentraal is, zijn exchanges dat lang niet allemaal. Op veel handelsplaatsen moet je vanwege wetgeving alsnog persoonlijke gegevens delen. Denk bijvoorbeeld aan je naam, achternaam, adres en bankrekening. Het nadeel hiervan is dat jouw persoonlijke gegevens via de exchange alsnog te achterhalen zijn. We gaan er niet vanuit dat het gebeurd, maar bij bij een eventuele hack kan persoonlijke informatie op straat komen te liggen. Dergelijke problemen kun je voorkomen door een Bitcoin mixer te gebruiken. Daarbij is het niet nodig om jouw persoonlijke informatie te delen én is er geen connectie tussen jouw adres en transacties.

Onmogelijk te traceren

Wil je transacties echt verborgen houden? Het is ook mogelijk om één grote transactie in kleinere transacties te verdelen. Vervolgens verstuur je ze binnen een bepaalde periode. Deze transacties zijn onmogelijk te traceren via de blockchain. Wel zijn er kosten verbonden aan het gebruik van deze mixservice. Gemiddeld betaal je van het totale bedrag 0.25 tot 3 procent fee.

Mixservice en crypto criminaliteit

Maar waarom zou je een mixservice gebruiken? Veel mensen associëren het met criminele praktijken, en dat is niet zo vreemd. Er zijn inderdaad crypto investeerders die kiezen voor een mixer om hun witwaspraktijken te verbergen. Maar in de praktijk valt het met de criminele activiteiten nog best mee. Uit onderzoek van het blockchain bedrijf Chain-analysis blijkt dat slechts 10 procent van de Bitcoins die in 2019 gebruik maakten van een mixservice afkomstig waren van cybercriminelen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen