Wat is een Money Transmitter / Money Transfer License en hoe zit het met de wet?

In de crypto industrie maakt men soms gebruik van een money transmitter/money transfer license. Dit is een persoon of onderneming die geld verplaatst voor een ander persoon of onderneming. In dit artikel zal ik bespreken we wat een money transmitter is en hoe het precies werkt.

Wat is een money transmitter?

Belangrijk om te weten is dat een money transmitter geen bank is. Banken worden gereguleerd door de overheid en hebben een zekere mate van controle over hun klanten. Dit geldt niet voor geldtransactiekantoren. Ze zijn volledig ongereguleerd en je hoeft geen enkele financiële achtergrond te hebben om er een te zijn. Het gebrek aan regulatie en controle door financiële instellingen is een van de kenmerken van crypto. Cryptocurrencies zijn decentraal, wat betekent dat er geen sprake is van een centrale autoriteit die de transacties uitvoert, beheert en controleert. Vaak ligt de controle van een crypto netwerk in handen van de gebruikers.

Hoe gaat een money transmitter te werk?

Misschien vraag je je af hoe een persoon of bedrijf geld kan overmaken voor iemand anders. Dit wordt gedaan door een deposito van een bepaald persoon te nemen en het aan een andere te geven. Het lijkt erg op de manier waarop een makelaar werkt. Je neemt een deposito van de ene persoon en geeft het aan een andere. Een effectenmakelaar wordt echter gereguleerd door de overheid en moet een vergunning hebben. Een money transmitter is op geen enkele manier gereguleerd en is daarom ideaal voor crypto. Hij of zij neemt neemt gewoon de storting aan en geeft het aan de persoon of het bedrijf die het nodig heeft. Ze houden daarvoor een klein percentage als commissie.

Hoe komen ze aan het geld?

Money transmitters krijgen het geld van de persoon of het bedrijf die het geld wil storten. De persoon of het bedrijf zal het geld naar hem of haar. Vervolgens geeft de money transmitter het geld vervolgens aan de persoon of het bedrijf die het geld heeft gestort.

Waarom schakelen sommige mensen een money transmitter in?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen een money transmitter willen gebruiken, of ze nu actief zijn in crypto of niet. De meest voorkomende reden is dat de persoon of het bedrijf grote geldbedragen wil overmaken. Zo komt het wel eens voor dat een bedrijfseigenaar een huis of een auto wil kopen. Om dit te kunnen doen, moet hij of zij genoeg geld hebben om de kosten te dekken. Als ze niet genoeg geld hebben, moeten ze het geld lenen. Een money transmitter wordt gebruikt om het geld dat nodig is om het voorwerp te kopen, te verplaatsen.

Money Transfer License, crypto en de wet

Rest er nog één vraag: hoe zit het met money transmitters en crypto? Daarvoor moeten we kijken naar de wetgeving. Steeds meer landen passen strengere regels toe voor het houden en verplaatsen van cryptocurrencies. Zo zijn steeds meer bedrijven in de Verenigde Staten verplicht om een money transfer license aan te schaffen. Alle crypto bedrijven worden in de ogen van de federale toezichthouders beschouwd als money transmitters. Zodoende moeten ze aan de zich aan de ‘Anti Money Laundering’ (AML) regelgeving voldoen en allerlei procedures volgen. In Nederland kennen we de ‘AML’ als de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (WWFT). Zo zijn exchanges verplicht om ongebruikelijke transacties te vermelden. Doen ze dat niet, dan kan er een sanctie volgen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen