Wat is een nonce en hoe werkt het precies?

Algoritmes en crypto zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Neem nu het gebruik van de zogeheten nonce. Het is een belangrijk element binnen crypto en toch is niet iedereen bekend met dit begrip. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de nonce en het belang ervan.

Wat is een nonce?

Nonce is de samenvoeging van het woord ‘Number Only Used Once’ en dat is ook precies wat het is. Een nonce is namelijk een willekeurig getal dat wordt gebruikt in cryptografische algoritmen. Een belangrijke voor het gebruik van een nonce is om het onmogelijk te maken een stuk informatie tweemaal te gebruiken. Stel je voor dat je een encryptie-algoritme hebt dat een wachtwoord als invoer gebruikt en dat je het vervolgens met een sleutel versleutelt. In dat geval ontstaat er een versleutelde versie van het wachtwoord zijn.

Nonce en blockchain

Een nonce is onderdeel van de veiligheid van een blockchain. In dit netwerk wordt data uit eerdere blokken versleuteld in een reeks van cijfers en letters. Een ander woord voor dit proces is “gehashed”. Het genereren van een hash is deterministisch. Dit klinkt minder ingewikkeld dan het is. Het komt er op neer dat elke keer dat er sprake is van dezelfde invoer, er hetzelfde resultaat uitkomt. Maar zelfs de allerkleinste veranderingen aan de invoer leidt al tot een andere hash. 

Nonce en hash

Een nonce is een cijfer die telkens met één wordt verhoogd. Uiteindelijk wordt het door een algoritme gehaald om er een hash uit te laten komen,  oftewel een reeks van getallen of letters die de blockchain veilig houdt. Dit zeer complexe systeem maakt het voor cybercriminelen haast onmogelijk om in te breken in de blockchain.

Waarom is een nonce zo nuttig?

Op het moment dat je twee keer hetzelfde wachtwoord gebruikt, geeft het algoritme dezelfde versleutelde versie terug. Dit komt omdat het onmogelijk is om twee keer dezelfde uitvoer te krijgen van dezelfde invoer. Om dit te voorkomen kun je nieuw willekeurig getal (de nonce) genereren en dit aan het versleutelde wachtwoord toevoegen voordat je het opnieuw versleutelt. En wanneer je het wachtwoord opnieuw codeert zal het resultaat elke keer anders zijn, zelfs als het wachtwoord hetzelfde is. Kortom: de nonce verhoogt de veiligheid van jouw crypto wachtwoorden aanzienlijk en is daarom zeer nuttig.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een nonce en een private key?

De nonce is in feite een willekeurig nummer dat wordt gegenereerd. Het heeft veel weg van de private key die je gebruikt bij een crypto wallet, maar is toch anders. De overeenkomst tussen een nonce en een private key is dat het allebei willekeurige getallen zijn. Daarnaast maken ze allebei gebruik van een wiskundig algoritme. Maar in tegenstelling tot de nonce weet jij als gebruiker wat de private key is. Het is immers het geheime wachtwoord dat je gebruikt om versleutelde data mee te ontcijferen.

Waarom is het gebruik van de nonce en private keys een goed idee?

Het gebruik van zowel de nonce als de private key maakt het verzenden van crypto transacties veel veiliger. Helaas heeft de cryptomarkt te maken met cybercriminelen die het geld van investeerders willen stelen. Door gebruik te maken van gecodeerde informatie kan dit worden voorkomen. Wanneer iemand op wat voor manier dan ook je gegevens in handen krijgt, kan hij ze niet lezen tenzij hij de sleutel heeft.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen