Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van een off-ledger currency?

Van blockchain tot digitale valuta en off-ledger: de cryptomarkt kent tientallen termen die je misschien niet allemaal bekend in de oren klinken. Hoe veel je er ook over leest: er is altijd weer iets nieuws te leren over dit fenomeen. Wat is bijvoorbeeld een off-ledger currency? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is een off-ledger currency?

Sommige valuta worden gecreëerd buiten de blockchain. De term die wordt gebruikt voor dit type geldt is “off-ledger currency”. Ondanks het feit dat de munten buiten de blockchain staan accepteert de gemeenschap ze nog steeds. Het feit dat blockchain geen rol speelt bij deze valuta betekent niet dat er geen gebruik wordt gemaakt van deze techniek. Off-ledger currencies hebben namelijk veel gebruiksmogelijkheden en worden over de hele wereld geaccepteerd.

Off-ledger currencies en blockchain

Interessant genoeg zijn er steeds meer mogelijkheden om off-ledger currencies met blockchain te verbinden. Zo is zowel de blockchain van Stellar als Ripplenet van Ripple in staat om transacties met off-ledger currencies te verrichten door een brug te slaan naar hun eigen coins. Dit zijn respectievelijk XRP en XLM.

Zijn stablecoins eigenlijk off-ledger currencies?

Sommige crypto tokens worden gekoppeld aan de waarde van een nationale valuta. Ze staan bekend als ‘stablecoins’ en zijn minder volatiel dan andere cryptocurrencies. Je zou kunnen zeggen dat ze off-ledger currencies zijn. Hun waarde hangt immers af van off-ledger valuta’s, zoals de Dollar, de Euro of de Yen.

Voorbeelden van off-ledger currencies

Een goed voorbeeld van een off-ledger currency is fiat geld. Het wordt immers niet gecreëerd door de blockchain maar door centrale banken. Een van de bekendste valuta ter wereld is de Amerikaanse dollar (USD),maar ook de Euro en de Pond zijn off-ledger currencies. Deze valuta worden beheerd en gecontroleerd door een centrale autoriteit. Dit gegeven staat overigens haaks met het decentrale karakter van crypto.

Wat is de intrinsieke waarde van een off-ledger currency?

Vanwege de controle door de banken hebben off-ledger currencies geen intrinsieke waarde. Hun waarde hangt af van de steun van de overheid. Die bepaalt of een valuta legaal en waardevol is. Dat de banken controle uitoefenen op fiat geld geeft ze ontzettend veel controle over de economie. Dit staat steeds meer mensen tegen, waardoor ze kiezen voor crypto. Digitale valuta is namelijk decentraal, wat betekent dat banken en andere financiële instellingen geen controle uit kunnen oefenen op transacties.

Kans op manipulatie

Een groot nadeel van off-ledger currencies is dat er ondanks controle van banken en de overheid nog steeds partijen kunnen zijn die de boel manipuleren. Fraude is niet altijd te voorkomen. En als dat gebeurt heeft dat een negatieve impact op de economie.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen