Wat is een Openbaar Adres?

Wie investeert in een of meerdere cryptomunten komt dit begrip vroeg of laat tegen: een openbaar adres. Wat is het precies en hoe herken je het? We vertellen het je graag in dit artikel.

Wat is een openbaar adres?

Een openbaar adres is een unieke code waarmee je betalingen in cryptomunten verricht of ontvangt. Elk individu dat in crypto heeft geïnvesteerd gebruikt een andere code. Er is een groot verschil tussen een openbaar adres en een privé adres. Dit laatste fenomeen gebruikt een zogeheten ‘private key’ die je niet deelt met anderen. Bij een openbaar adres met een openbare sleutel kun je de code wel delen met anderen.

Geen toegang tot jouw waardevolle cryptomunten

Dat je de code mag delen betekent natuurlijk niet dat je anderen direct toegang moet je geven tot je cryptomunten. Een openbaar adres wordt alleen gebruikt om cryptocurrencies mee te verzenden of te ontvangen. Als we even technisch kijken: door gebruik te maken van publieke sleutel cryptografie ‘valideer’ je als het ware data met jouw private key. Dit is simpeler dan het klinkt. Het komt er op neer dat derde partijen die jouw publieke sleutel kennen de validiteit van jouw handtekening kunnen verifiëren. Oftewel: het is een vorm van controle. En dat is uitermate belangrijk.

Overeenkomsten met een bankrekening

Iedereen die in het bezit is een van één of meerdere cryptocurrencies heeft een uniek wallet adres. Je kunt het een beetje vergelijken met je bankrekening. Ook jouw bankrekening is openbaar, terwijl alleen jij degene bent die toegang heeft tot het geld dat er op staat. Het openbare adres van jouw crypto wallet maak thet mogelijk om cryptomunten van andere wallets te ontvangen.

Hoe herken je een openbaar adres?

Een openbaar adres is vrij eenvoudig te herkennen. Het bestaat uit heel veel nummers en letters. Bij deze een voorbeeld:

Openbaar adres van een Bitcoin wallet:

1CVmtcWSifU1gBa7anH1WaBaT2AqScMDaaa


Openbaar adres van een Ethereum wallet:

0x17504553eBA2433e6952e75f4b80D23c0d519BH1

Hoe gebruik je een openbaar adres?

Een openbaar adres is vrij eenvoudig te gebruiken. Tegenwoordig beschikken de meeste smartphones over een onderdeel waarmee je een QR code kunt scannen. Gebruik de camera functie van je mobiele telefoon als je met jouw QR code wil inloggen op een mobiele wallet applicatie. Vervolgens beland je binnen een paar seconden in jouw crypto portemonnee. Hoe handig!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen