Wat is een Permissioned Ledger?

In de wereld van cryptocurrency is er altijd ruimte voor verbetering. Dit is zeker het geval voor de markt van permissioned ledgers, die bedoeld zijn om een bepaalde mate van controle en beveiliging te bieden. Dit soort ledgers wordt vaak gebruikt in situaties waarin gebruikers of bedrijven een hoge mate van zekerheid nodig hebben.

Een gesloten blockchain

Een permissioned ledger is een blockchain waarvan de toegang wordt beheerd door een centrale autoriteit. In tegenstelling tot een openbare blockchain, waar iedereen kan deelnemen, is een permissioned ledger veel meer gesloten. Dit betekent dat er minder anonimiteit is en dat transacties veel sneller kunnen worden uitgevoerd.

Voldoen aan eisen

Deze ledgers zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de eisen van bedrijven en organisaties die strengere regels en wetten moeten naleven. Ze zijn bedoeld om te voldoen aan de eisen van compliance en KYT (Know Your Transaction). Dit soort ledgers biedt ook een hoge mate van schaalbaarheid en is veel minder kwetsbaar voor aanvallen.

Een belangrijke ontwikkeling op de cryptomarkt

Permissioned ledgers zijn niet perfect en ze hebben ook hun nadelen. Ze zijn minder anoniem en ze kunnen makkelijker worden gecontroleerd door een centrale autoriteit. Dit soort ledgers is ook veel duurder om te bouwen en te beheren. Toch zijn permissioned ledgers een belangrijke ontwikkeling in de wereld van cryptocurrency. Ze bieden een hoge mate van beveiliging en compliance en ze zijn daarom erg gewild bij bedrijven en organisaties. Dit soort ledgers zal in de toekomst waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in de wereld van cryptocurrency. In een permissioned ledger is er een toegewezen set van actoren die toegang hebben tot het netwerk. De nodes in het netwerk zijn vertrouwd door de actoren en daarom is er minder beveiliging nodig.

 Een gedeeltelijke lijst van mogelijke bewerkingen op een Permissioned Ledger:

 • Toevoegen van nieuwe leden aan het netwerk
 • Het toewijzen van rollen en toegangsrechten aan individuen
 • Het bijhouden van transactiegeschiedenis
 • Het uitvoeren van audits
 • Het beheren van digitale activa
 • Het regelen van toegang tot informatie

Voordelen van permissioned ledger op de cryptomarkt

Een permissioned ledger biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Toegewijde en beperkte toegang: slechts geautoriseerde gebruikers hebben toegang tot het netwerk en de data. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot de data of het netwerk te saboteren.
 • Hogere snelheid en betrouwbaarheid: door de beperkte toegang tot het netwerk, is er minder verkeer en kan het netwerk sneller en betrouwbaarder zijn.
 • Meer privacy: permissioned ledgers bieden meer privacy dan openbare ledgers, omdat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de data. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot de data.
 • Flexibeler beleid: permissioned ledgers kunnen een flexibeler beleid hebben voor toegang en gebruik van het netwerk en de data. Dit maakt het makkelijker om het netwerk aan te passen aan de behoeften van de gebruikers.

Mogelijkheden van permissioned ledgers

Permissioned ledgers zijn krachtiger en flexibeler dan anonieme, openbare ledgers. Dit komt omdat ze een beperkte toegang en gebruik van het netwerk en de data kunnen hebben. Dit betekent dat het makkelijker is om het netwerk aan te passen aan de behoeften van de gebruikers. Permissioned ledgers bieden ook andere functies zoals beveiliging, toezicht en schaalbaarheid die anonieme, openbare ledgers niet kunnen bieden.

Nadelen van permissioned ledger op de cryptomarkt

Aan een permissioned ledger zijn ook enkele nadelen verbonden, waaronder:

 • Gesloten systemen zijn minder schaalbaar
 • Permissioned systemen zijn vaak minder veilig dan permissionless systemen
 • Ze kunnen zich moeilijker ontwikkelen
 • Ze hebben meestal minder functionaliteit
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen