Wat is een Ponzi Scheme?

Een Ponzi Scheme is een investeringsfraude die betaalt uit het geld dat nieuwe beleggers investeren, in plaats van uit de rendementen van de investering. Het kan iedereen treffen, ongeacht je leeftijd of investeringskennis. Er zijn veel verschillende soorten Ponzi Scheme binnen crypto, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn te goed om waar te zijn.

Bitconnect als voorbeeld

Een van de meest gekende voorbeelden van een Ponzi Scheme crypto is Bitconnect. Bitconnect beloofde beleggers een maandelijkse return van 1% van hun investering, met extra bonussen als ze meer geld inlegden. Er was ook een multi-level marketing-component waar beleggers commissie verdienden als ze andere mensen naar Bitconnect brachten. Uiteindelijk bleek het allemaal om fraude te gaan en Bitconnect stopte met opereren. Beleggers verloren hun geld en sommigen zijn zelfs in de schulden gekomen door geld te lenen om meer te investeren.

De beloftes van hoge rendementen

Toch zijn er nog steeds mensen die geloven in Ponzi Scheme binnen de cryptomarkt. Het klinkt aantrekkelijk omdat ze vaak hoge rendementen beloven, maar je moet heel voorzichtig zijn voordat je erin investeert. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en dat je niet meer investeert dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

Een bedrieglijk investeringsplan

Een Ponzi-schema is een bedrieglijk investeringsplan dat rendementen van uitbetalingen van nieuwe investeerders gebruikt om oudere investeerders uit te betalen, in plaats van echte winst te genereren door middel van een echte investering. Ponzi-schema’s zijn vernoemd naar de Italiaanse man Charles Ponzi, die in 1920 een bedrieglijk investeringsplan gebruikte met het gebruik van nieuwe geldinjecties om oudere beleggers uit te betalen. Hij zette een criminele organisatie op met de beloftes van rendementen die 50% per maand zouden opleverden. Het Ponzi-schema misleidde duizenden mensen en heeft sindsdien verschillende variaties gezien.

Een investering die niet echt is

Cryptocurrency Ponzi-schema’s zijn een moderne versie van dit klassieke financieel bedrog, die gebruikmaakt van dezelfde truc om mensen te bedriegen, maar in plaats van geld, gebruiken ze cryptocurrency. Cryptocurrency Ponzi-schema’s zijn gevaarlijk omdat ze er vaak echt uitzien als een echte investering met een echt rendement. Dit kan ervoor zorgen dat mensen onvoorzichtig zijn en investeren in iets wat niet echt is.

Ponzi schema’s zijn meestal illegaal

Ponzi-schema’s zijn in wezen een soort bedrog, en als zodanig zijn ze illegaal in de meeste landen. In sommige landen, zoals China, zijn Ponzi-schema’s zelfs strafbaar met de doodstraf. Als je denkt dat je in een Ponzi-schema bent beland, moet je onmiddellijk stoppen met investeren en contact opnemen met de toezichthoudende autoriteit in jouw land.

Investeringsfraude

Ponzi-schema’s zijn een type van investeringsfraude waarbij bedrieglijke bedrijven hoge rendementen beloven aan hun investeerders, maar de rendementen worden eigenlijk betaald met het geld van nieuwe investeerders.

Een groot probleem op de cryptomarkt

Ponzi-schema’s zijn een groot probleem op de cryptomarkt, omdat bedrieglijke bedrijven ermee wegkomen dankzij de anonimiteit van de markt. Het is een vorm van investeren waarbij geld wordt verzameld van nieuwe beleggers om oude beleggers uit te betalen. Dit is een soort van piramidespel waarbij het geld van nieuwe spelers wordt gebruikt om de oude spelers te belonen. Cryptocurrency Ponzi-schema’s zijn gevaarlijk omdat ze vaak worden gepromoot als een legitieme investering, maar in werkelijkheid is het een frauduleuze activiteit.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen