Wat is een Proof of developer (PoD)?

De Proof-of-Developer (PoD) is een nieuw hulpmiddel dat pas onlangs voor het publiek beschikbaar is gemaakt, en het is al door veel van de meest innovatieve munten overgenomen. De PoD is een efficiënte manier voor ontwikkelaars om hun identiteit te bewijzen, zodat de gemeenschap zeker kan zijn wie er achter het project zit. Hoewel er andere manieren zijn om iemands identiteit te bewijzen, zoals het gebruik van sociale media profielen, zijn deze methoden in de praktijk ontoereikend gebleken.

Welke stappen omvat het PoD mechanisme?

Het PoD mechanisme omvat de volgende stappen:

  • De gebruiker genereert een unieke code uit zijn investeringsportemonnee, die in een open grootboek wordt opgeslagen.
  • De code wordt naar een door de projecteigenaar gecontroleerd adres gezonden, dat in diens open grootboek wordt opgeslagen.
  • Als dit proces voltooid is, kunnen gebruikers via een online verificatieportaal nagaan of hun investeringsportemonnee aan het adres van de projecteigenaar gekoppeld is.

Dit zijn belangrijk kenmerken van het PoD

Het PoD is anders omdat het een op de blockchain gebaseerde verificatiemethode is die niet vervalst of veranderd kan worden. Oftewel: niemand kan het aanpassen en op die manier manipuleren  Een PoD bevat daarnaast drie onderdelen:

Een publieke sleutel

Een publieke sleutel is een tekenreeks die gebruikt wordt om berichten of bestanden te versleutelen. Het is een unieke identificatie, als een vingerafdruk, die niet veranderd kan worden. De publieke sleutel kan gedeeld worden met iedereen die een versleuteld bestand of bericht naar de ontwikkelaar wil sturen. De publieke sleutel kan ook verifiëren dat de ontwikkelaar een versleuteld bestand gemaakt heeft.

Een link naar het GitHub profiel van de ontwikkelaar

GitHub is een populaire code repository voor ontwikkelaars. Het aanmaken van een account op GitHub genereert een unieke URL voor je profiel op basis van je gebruikersnaam. Deze URL heet je “GitHub URL”. Als een ontwikkelaar ooit code op GitHub gepubliceerd heeft, zal zijn GitHub URL altijd dezelfde blijven, ongeacht wat er met zijn account of projecten op GitHub gebeurt (bv. als hij al zijn projecten verwijdert). Je kunt deze link gebruiken als identiteitsbewijs tijdens de ontwikkeling, omdat niemand anders er toegang toe mag hebben dan de persoon die hem in eerste instantie creërde.

Een handtekening

Een handtekening van de ontwikkelaar bewijst dat hij de codebase of het slimme contract in kwestie werkelijk schreef en werkt ook als een extra garantie tegen fraude, bijvoorbeeld als iemand krediet probeert te claimen voor werk dat door iemand anders gedaan is.

Wat zijn de voordelen van Proof-of-Developer?

Proof-of-Developer is een nieuwe manier om te verzekeren dat ontwikkelaars zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Het idee is dat we in plaats van op een enkele identiteit te vertrouwen, de identiteit van een ontwikkelaar via meerdere kanalen kunnen verifiëren. Dit kan nuttig zijn voor zowel ontwikkelaars als bedrijven. Wij hebben de voordelen voor beide partijen op een rijtje gezet.

De voordelen voor ontwikkelaars

Proof-of-Developer helpt beschermen tegen account hijacking door de kosten van het stelen van een account te verhogen. Het maakt het ook gemakkelijker om je identiteit terug te krijgen als die gestolen is. Als iemand bijvoorbeeld je GitHub account steelt en onder jouw naam code probeert te pushen, zal Proof-of-Developer de commits afwijzen omdat ze geen toegang hebben tot de andere diensten die je gebruikt hebt om ze te ondertekenen. Je andere accounts weten dan dat er iets mis is gegaan en helpen je je identiteit terug te krijgen.

De voordelen voor bedrijven

Proof-of-Developer helpt bedrijven te verifiëren of hun ontwikkelaars zijn wie ze zeggen dat ze zijn, zonder afhankelijk te zijn van een enkele identiteitsverlener zoals GitHub of Twitter. Dit betekent dat zelfs als een van deze diensten gecompromitteerd raakt of tijdelijk offline gaat, bedrijven nog steeds de identiteit van hun medewerkers kunnen verifiëren met andere diensten zoals LinkedIn of Google+.

Conclusie

Een PoD is een openbaar, op de blockchain geverifieerd verslag van bijdragen van ontwikkelaars. Dit draagt bij tot een sterke identiteit van de persoon achter de code en garandeert dat de bijdragen echt zijn. Het integreren van een PoD in je systeem moet daarom echt als een must beschouwd worden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen