Wat is een Pseudoniem in Crypto?

Een pseudoniem is een naam die je gebruikt om je ware identiteit te verbergen. Dit komt vooral voor in cryptocurrency, waar anonimiteit en veiligheid de eerste zorg zijn. Pseudoniemen worden gebruikt om de privacy te bewaren van persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers en bankrekeningen, die op openbare grootboeken kunnen worden opgeslagen, en voor meer snode doeleinden zoals het ontduiken van de wetshandhaving.

Pseudonimiteit en anonimiteit

Pseudonimiteit en anonimiteit zijn twee verschillende woorden die hetzelfde beschrijven. Het verschil komt neer op hoe je je pseudoniem gebruikt. Als je een naam gebruikt om je identiteit te beschermen omdat je privé moet blijven, heet dat anonimiteit. Als je je naam gebruikt maar een naam aanneemt die niet met je echte identiteit verbonden is, heet dat pseudonimiteit. Pseudonimiteit heeft enkele voordelen boven anonimiteit, maar beide zijn waardevolle hulpmiddelen in de strijd tegen censuur en om je identiteit bekend -of niet- te maken op het web.

Hoe voeg je anonimiteit aan je crypto adres toe?

In de blockchain zijn er twee soorten cryptografie die helpen anonimiteit aan je adressen toe te voegen:

Wallet seeds

Een wallet seed is een 12/18/24+ getal dat als privé sleutel gebruikt wordt. Met dit zaad kun je een oneindig aantal publieke sleutels en adressen op de blockchain genereren. Je kunt geld zenden en ontvangen met elk van je adressen, maar je kunt alleen geld uitgeven uit je portemonnee met je privésleutel.

Private keys

Private keys worden gebruikt om transacties af te tekenen (transacties te versturen). Ze stellen je in staat munten uit te geven die naar je publieke adres gestuurd zijn. Privé sleutels zijn niet bedoeld om met iemand anders te delen! Als je iemand je privésleutel geeft, kan hij al je munten stelen! Dat gezegd hebbende, kan iemand toegang krijgen tot je private sleutel omdat die op je computer opgeslagen is.

Pseudonimiteit en vertrouwelijkheid: twee verschillende begrippen

Pseudonimiteit en vertrouwelijkheid zijn twee verschillende dingen in de cryptowereld. Dat is belangrijk om te weten, zodat je de begrippen niet door elkaar haalt.  Vertrouwelijkheid is het vermogen van een digitaal grootboek om transacties privé te houden. Met andere woorden, het is de mate waarin gegevens gelezen of geschreven kunnen worden door gebruikers en toepassingen, maar niet door iemand anders.

Wat is pseudonimiteit?

Pseudonimiteit is een deelverzameling van vertrouwelijkheid, waarbij actoren geïdentificeerd worden aan de hand van hun publieke sleutel, en niet aan de hand van hun echte naam of andere identificerende informatie (zoals emailadres). Pseudonimiteit kan de privacy en de veiligheid verhogen, maar is op zichzelf niet voldoende: als de identiteit van een actor aan zijn publieke sleutel gekoppeld wordt, is hij niet langer pseudoniem.

Hoe zal regelgeving pseudonimiteit en anonimiteit in cryptocurrencies beïnvloeden?

De cryptocurrency markt is momenteel volop in beweging. Cryptocurrencies winnen aan populariteit, maar tegelijk is er een toenemende belangstelling van overheden en regelgevers om deze nieuwe activaklasse te reguleren. Regelgeving zal een grote invloed hebben op de anonimiteit op de crypto markt. Met strengere regelgeving zullen financiële instellingen meer controle hebben over wie cryptocurrencies kan kopen of verkopen. Dat betekent dat ze meer controle zullen hebben over wie pseudoniemen en anonieme adressen kan gebruiken om cryptocurrencies te kopen en verkopen, en daar is uiteraard niet iedereen blij mee.

Conclusie

Hoewel er veel andere cryptocurrencies zijn, elk met hun real-world toepassing, zijn bitcoin en Monero veruit de populairste. Deze cryptocurrencies hebben een actieve pseudonieme gebruikersbasis, met veel accounts die nooit publiekelijk aan een bepaalde identiteit gekoppeld zijn. Gelukkig zijn er voor wie in de cryptowereld pseudoniem wil blijven verschillende oversight opties die het onderzoeken waard zijn en die kunnen helpen om je account zo pseudoniem mogelijk te laten blijven.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen