Wat is een Publieke Blockchain?

Een publieke blockchain is een gedistribueerde database die gedeeld wordt door alle knooppunten die deelnemen aan het netwerk van een cryptocurrency. Gebruikers op een publieke blockchain kunnen vrijelijk nieuwe blokken maken en ze aan de blockchain toevoegen. De hele structuur van de blockchain is voor iedereen in het netwerk toegankelijk omdat hij niet op een enkele plaats wordt opgeslagen. In plaats daarvan wordt ze gehost en onderhouden op meerdere computers over de hele wereld.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van blockchain?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een blockchain is dat het “gedecentraliseerd” is, wat betekent dat geen enkele persoon of entiteit hem kan controleren of manipuleren. Blockchain technologie is bestand tegen censuur, fraude, of inmenging van derden. Dit betekent ook dat geen centrale autoriteit nieuwe eenheden van cryptocurrencies uitgeeft – de gemeenschap levert de nodige rekenkracht om transacties te verwerken en de munt te ondersteunen.  In dit artikel ga ik kort in op enkele van de juridische problemen die rijzen rond het bestuur van publieke blockchain netwerken.

Zijn er ook juridische problemen met de publieke blockchain?

Publieke blockchains zijn een relatief nieuwe technologie, en veel juridische kwesties zijn nog niet volledig uitgediept. Hieronder volgen een paar voorbeelden van juridische kwesties die kunnen voortvloeien uit het gebruik van publieke blockchains:

Privacy

Blockchains zijn doorzichtig van opzet, zodat iedereen een volledige geschiedenis van transacties op een openbare blockchain kan zien. Het probleem wordt nog vergroot doordat veel blockchains ook ingebouwde onderdelen hebben waarmee iedereen een identiteit aan een publieke sleutel kan koppelen. Hierdoor kunnen criminelen openbare blockchains gebruiken als een manier om geld wit te wassen of andere illegale activiteiten te ontplooien.

Cyberveiligheid

De beveiliging van publieke blockchains is een grote zorg vanwege hun open karakter. Iedereen kan deelnemen aan het valideren van transacties op een publieke blockchain zonder toestemming van anderen in het netwerk. Dit geeft hackers onbeperkte doelwitten om aan te vallen als ze informatie van een blockchain netwerk willen verstoren of stelen. Het stelt ze ook in staat valse identiteiten te creëren die voor andere netwerkgebruikers legitiem lijken, tot ze een onbedoelde transactie uitvoeren of de operaties proberen te verstoren.

Problemen met onomkeerbaarheid

Het onomkeerbare karakter van transacties maakt het voor zakelijke gebruikers moeilijk om controle over hun gegevens te houden. Hoewel deze eigenschap zeer gunstig is voor cryptocurrency transacties, is ze misschien niet geschikt voor andere toepassingen, zoals medische dossiers of financiële transacties.

Pseudonimiteit

Pseudonimiteit verwijst naar de mogelijkheid om je identiteit te verbergen terwijl je toch transacties op een netwerk kunt doen. Sommige blockchains staan pseudonieme gebruikers toe, terwijl andere anonimiteit mogelijk maken door zero-knowledge proofs te gebruiken, die alle informatie over de gebruiker verbergen behalve zijn digitale handtekening. Deze eigenschap maakt het voor wetshandhavers moeilijk om criminelen op te sporen die cryptocurrencies gebruiken voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

Kwestie van rechtsbevoegdheid

Blockchains zijn gedecentraliseerde netwerken, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die ze bestuurt. Dit kan juridische problemen veroorzaken als er geschillen zijn tussen gebruikers van een netwerk of tussen gebruikers en miners, want er is niet één bestuursorgaan dat deze geschillen efficiënt kan oplossen.

Het handhaven van contracten

Het handhaven contracten is een van de belangrijkste kwesties voor publieke blockchains. De vraag is: hoe krijg je dit voor elkaar? Het is ook een vraag die rechtbanken in veel rechtsgebieden wereldwijd hebben behandeld. De vraag doet zich voor omdat geen enkele centrale autoriteit de voorwaarden van een overeenkomst tussen twee partijen die op een openbare blockchain een contract hebben gesloten, zou kunnen afdwingen.

Conclusie

Hoewel er verschillende problemen verbonden zijn aan de publieke blockchain, vertegenwoordigt ze nog steeds een enorme zakelijke mogelijkheid. De juridische kwesties zijn maar één factor die gladgestreken moet worden om de publieke blockchain op grote schaal te laten slagen. Nu meer individuele bedrijven aan hun publieke blockchains werken en hun modellen verfijnen, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor deze technologie en wat ze de zakenwereld kan brengen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen