Wat is een Publieke Sleutel?

Een publieke sleutel is een cryptografische sleutel die gebruikt wordt om gegevens te versleutelen en documenten digitaal te ondertekenen. De bijbehorende private sleutel moet geheim gehouden worden. Public key cryptografie is asymmetrisch, wat betekent dat er twee verschillende sleutels zijn: een publieke sleutel, die wijd verspreid mag worden, en een private sleutel, die niet onthuld mag worden. Gegevens die met de publieke sleutel versleuteld worden, mogen alleen met de bijbehorende private sleutel ontsleuteld worden. Lees verder om te leren hoe de publieke sleutel werkt.

Hoe werkt een publieke sleutel?

Publieke sleutel cryptografie wordt in veel toepassingen gebruikt. Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet:

Beveiliging van webservers

Public key cryptografie beschermt de vertrouwelijkheid van informatie die over het internet van de ene gebruiker naar de andere gestuurd wordt. De browser van een gebruiker stuurt een verzoek naar een webserver, met de publieke sleutel van de gebruiker en het bericht dat verzonden wordt. De server gebruikt zijn privé sleutel om het bericht te ontcijferen en gebruikt dan zijn privé sleutel om een antwoordbericht te versleutelen alvorens het terug te sturen. Dit proces gebruikt twee aparte sleutels voor elke richting van de communicatie en wordt asymmetrische versleuteling genoemd. Dit betekent dat het niet uitmaakt welke kant de communicatie initieert, want slechts één kant hoeft toegang tot beide sleutels te hebben.

Digitale handtekeningen en ondertekenen van documenten

Digitale handtekeningen verifiëren dat er niet met een bestand geknoeid of gemodificeerd is sinds het ondertekend werd. Dit is vooral nuttig bij het versturen van belangrijke documenten zoals contracten of belastingaangiften via e-mail of de post. De ontvanger kan de publieke sleutel van de afzender gebruiken om zijn bericht te versleutelen met diens privé sleutel, zodat alleen de beoogde ontvanger het kan lezen.

Encryptie

Encryptie is een andere veelgebruikte toepassing van public key cryptografie, waarmee je gevoelige informatie veilig kunt versturen over onveilige kanalen zoals e-mail of onbeveiligde websites. Een belangrijk kenmerk van versleuteling is dat alleen geautoriseerde gebruikers met hun publieke sleutels versleutelde gegevens kunnen ontcijferen – wat betekent dat er geen extra authenticatiemechanismen zoals wachtwoorden of PIN’s nodig zijn om veilige berichten en bestanden over onveilige kanalen zoals e-mail of FTP servers op het internet te sturen.

Digitale identiteiten

De identiteit van een persoon of organisatie wordt vastgesteld door het bewijs te leveren van het bezit van zijn publieke sleutel. Hiermee kunnen ze documenten en berichten ondertekenen, die dan geverifieerd kunnen worden door iedereen die toegang heeft tot de bijbehorende private sleutel. Digitale handtekeningen worden gebruikt in vele toepassingen, waaronder beveiligd berichtenverkeer, e-mailbeveiliging, digitaal rechtenbeheer (DRM), veilige transacties op beurzen en online shopping websites, enz.

Wat is het verschil tussen publieke sleutels en private sleutels?

Openbare sleutels worden gebruikt voor het versleutelen en ontcijferen van berichten. Het is een unieke reeks cijfers en letters die gebruikt wordt om berichten te versleutelen en te ontcijferen. Private sleutels worden gebruikt om transacties te ondertekenen, ook wel geheime sleutels genoemd. Deze sleutel verifieert de identiteit van de gebruiker door elke transactie met een private sleutel te ondertekenen.

Cryptografische algoritmen

Openbare sleutels en privé sleutels kunnen met verschillende cryptografische algoritmen gegenereerd worden. Een publieke sleutel kan met iedereen gedeeld worden; er zijn echter geen beperkingen aan hoe je je private sleutel gebruikt.

Conclusie

Openbare sleutels spelen een cruciale rol in cryptografie. Ze zijn er in verschillende vormen, waardoor het gebruik soms moeilijk te begrijpen is, maar hun belang mag niet worden verdoezeld. Sleutels kunnen veilige online communicatie mogelijk maken voor personen en bedrijven, met meer efficiëntie en veiligheid. Ze zijn een vitaal onderdeel van de huidige communicatie-infrastructuur en zullen ook in de toekomst een sleutelrol blijven spelen naarmate de technologie verbetert.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen