Wat is een "pump and dump"?

Pump-and-dump regelingen zijn illegale, onethische fraudes waarbij iemand de prijs van een aandeel kunstmatig opdrijft, bijvoorbeeld door er geruchten over te verspreiden, en dan zijn aandelen tegen de opgeblazen prijs “dumpt”. Kopers die te laat in de regeling stappen, houden aandelen over die veel minder waard zijn dan ze betaald hebben. Pump-en-dump praktijken bestaan al zolang er beursgenoteerde bedrijven bestaan. Ze zijn illegaal omdat ze beleggers bedriegen en de economie schaden.  Lees in dit artikel meer over deze zwendel!

Hoe verloopt een ‘Pump en Dump’?

Het pump and dump schema werkt door de prijs van de aandelen van een bedrijf kunstmatig op te drijven. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het orkestreren van de pump and dump kopen grote aandelen in een bedrijf met zeer weinig tot geen handelsgeschiedenis. Hierdoor stijgt de aandelenprijs, wat investeerders aantrekt die op zoek zijn naar snelle winst. Als de prijs een vooraf bepaald niveau bereikt heeft, “dumpen” de bij de regeling betrokken personen hun aandelen tegen opgeblazen prijzen, waardoor de aandelenprijs terugvalt tot de oorspronkelijke prijs. De mensen die hun aandelen dumpten verdienen geld door ze tegen een hogere prijs te verkopen dan ze betaalden. De overblijvende beleggers verliezen hun investeringen doordat de waarde van hun aandelen drastisch daalt.

Welke soorten Pump en Dump bestaan er?

Er zijn verschillende soorten Pump en Dumps, waaronder:

Een klassieke Pump en Dump

Bij deze regelingen worden grote hoeveelheden geld geïnvesteerd in laaggeprijsde aandelen met zeer weinig handelsvolume. De beleggers verspreiden dan geruchten over hoeveel winst er met deze aandelen te behalen valt om de vraag ernaar bij andere beleggers te vergroten. De toegenomen vraag drijft de prijzen op tot ze hun hoogtepunt bereiken, waarop de oorspronkelijke beleggers verkopen voor anderen hun verliezen ontdekken.

Boiler room

Bij dit soort zwendel bellen telemarketeers potentiële investeerders koud op en proberen hen over te halen waardeloze aandelen te kopen in bedrijven die niet bestaan. De bedrijven gebruiken verkooptactieken onder hoge druk – zoals potentiële investeerders vertellen dat ze “op de begane grond” instappen of gegarandeerde rendementen aanbieden – om mensen te dwingen zich in te schrijven voor frauduleuze investeringsmogelijkheden.

“Verkeerd nummer”

Bij dit plan belt de dader een belegger of potentiële belegger op en doet zich voor als een functionaris of werknemer van het bedrijf waarvan de aandelen gepromoot worden. De beller vertelt het slachtoffer dat zijn aandelen per vergissing tegen een te lage prijs zijn verkocht en biedt aan ze terug te kopen tegen de huidige marktprijs – die vaak veel hoger is dan wat hij betaalde. De beller instrueert het slachtoffer dan geld over te maken naar een door hem opgegeven bankrekening, zodat hij zijn aandelen kan terugsturen zodra ze van andere beleggers teruggekocht zijn.

Tekenen dat een belegging een Pump And Dump Scheme kan zijn

Pump and dump zwendel bestaat al eeuwen en is nog steeds in volle gang. Je vindt ze in elke sector waar geld te verdienen valt: aandelen, onroerend goed, cryptocurrencies, zelfs online poker rooms. Maar hoe weet je of een investering een pump and dump regeling is? In dit artikel komen enkele voortekenen aan de orde.

Het eerste teken: Iedereen praat erover

Stel dat je advertenties of sociale media berichten over een aandeel begint te zien maar niet weet waarom, dan is dat een waarschuwingsteken. Als iemand een online discussie over een bedrijf of zijn aandelenprijs begonnen is, kan dat deel uitmaken van een poging om de waarde ervan op te pompen voor je het tegen een opgeblazen prijs verkoopt.

Het tweede teken: ongevraagde e-mails of telefoontjes

Als je ongevraagd een e-mail of telefoontje krijgt waarin je verteld wordt over een investeringskans, kan het een oplichter zijn die je geld probeert te krijgen. Wees vooral op je hoede als ze via e-mail beweren dat ze je niet beter kennen omdat ze deze deal voor iedereen geheim willen houden; dat zou je eerste aanwijzing moeten zijn dat er iets mis is!

Prijzen die uit het dak gaan

Een klein bedrijf met een aandelenprijs van 1 euro zal zijn aandelenprijs niet van de ene dag op de andere omhoog zien schieten. Maar een pump-and-dump regeling kan de prijs in korte tijd flink doen stijgen. De plotselinge prijsstijging kan het gevolg zijn van een “pump” of van het kopen van grote aandelen door degenen die bij de regeling betrokken zijn.

Toenemend volume

Aanhoudend handelsvolume is een ander teken dat er iets verdachts aan de hand is. Als je zonder duidelijke reden een toename van het volume ziet, kan dat een teken zijn dat iemand de prijs van je aandeel probeert op te drijven.

Conclusie

Beleggers moeten begrijpen waarin ze beleggen en wat de vooruitzichten zijn. Een pump-and-dump regeling levert niet meer op dan hype en opwinding, en dat is het enige waar het om gaat want er zit geen inhoud achter.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen