Wat is een Rank?
Cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die encryptie gebruikt om ze te beschermen tegen dupliceren of meer dan eens uitgeven. Verschillende cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde netwerken die met behulp van blockchain technologie tot stand zijn gekomen. Blockchain is een gedistribueerd blockchain dat met verschillende computernetwerken wordt bijgehouden. Omdat cryptocurrencies vaak niet door een gecentraliseerde instantie worden gemaakt, kunnen overheden zich er onmogelijk mee bemoeien of ze manipuleren. Dit is een belangrijk kenmerk van cryptocurrencies. Daarnaast kom je als crypto trader veel nieuwe termen tegen, zoals ‘rank’. Wat is het precies?
Wat is een rank?
Een rank vertelt je waar de munt in de lijst ligt ten opzichte van de rest van de cryptocurrencies en altcoins op de markt. De marktkapitalisatie van een cryptocurrency wordt vaak gebruikt om de rangorde te bepalen. Er zijn veel andere factoren die gebruikt worden om de rangorde van een cryptocurrency te bepalen. Daar zullen we natuurlijk verder naar kijken in dit artikel.
Marktkapitalisatie: een praktijkvoorbeeld
Marktkapitalisatie, vaak bekend als de “market cap”, is een statistiek die doorgaans gebruikt wordt om te bepalen hoeveel een cryptocurrency waard is. Het is een handig hulpmiddel omdat je op die manier andere digitale valuta’s met elkaar kunt vergelijken.
Marketcap = Prijs van een individuele eenheid* Circulerend Aanbod.
Om de marktkapitalisatie van een willekeurige cryptocurrency te bepalen, kijk je dus naar het gegeven voorbeeld:
Circulerend aanbod = 500.000.000
Eenheidsprijs = 1,75 euro
Crypto X = 500.000.000 x 1,75. Dit betekent dat Crypto X een marktkapitalisatie heeft van 875.000.000 euro.
Waarom is marktkapitalisatie belangrijk voor de rangschikking van cryptocurrency's?
De werkelijke waarde van een cryptocurrency kan onnauwkeurig geschat worden als je alleen naar de prijs kijkt, waardoor je zou kunnen denken dat hij duur of heel goedkoop is. Laten we eens kijken met een voorbeeld:
Crypto A
Eenheidsprijs – 2 euro
Circulerend volume – 400.000
Marktkapitaal – 800.000 euro
Crypto B
Eenheidsprijs – 1
Circulerend volume – 1.000.000
Marktkapitaal – 1.000.000 euro
De totale waarde van Crypto B is meer dan die van Crypto A, ook al is de prijs van Crypto A meer dan die van Crypto B. Market Cap is een betere indicatie dan alleen de prijs.
Zijn cryptomunten echt een ‘safe haven’?
Veel mensen denken dat cryptocurrencies een ‘safe haven’ zijn, vooral de economieën van verschillende landen in zwaar weer verkeren. De bekendheid en adoptie van digitale munten neemt steeds meer toe, evenals de frequentie waarmee het door het wereldwijde publiek als activaklasse erkend wordt. Maar niet iedereen is het er mee eens dat cryptomunten een veilige vorm van opslag zijn. De cryptomarkt is namelijk volatiel, wat betekent dat de waardes van digitale munten erg schommelen.
Hoeveel cryptocurrencies bestaan er op dit moment?
Coinmarketcap schat dat er op dit moment ruwweg 5000 crypto-activa in omloop zijn. Naarmate de cryptomarkt zich sneller uitbreidt, trekken sommige cryptocurrencies de aandacht naar zich toe. Naast prijs en circulerende voorraden beoordelen sommige rangschikkingsalgoritmen het 24-uurs handelsvolume van een asset. Bitcoin heeft sinds de opkomst van de digitale valuta de toppositie in handen.
Wat bepaalt de ‘rank’ van een cryptomunt?
Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Tether (USDT), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Chainlink (LINK), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), EOS (EOS), Monero (XMR), en Binance Coin (BNB) zijn enkele van de cryptocurrencies die strijden om de top 10 rank. De houding van investeerders en nieuws uit de industrie zijn belangrijke factoren die de rangschikking van cryptocurrencies sterk beïnvloeden. Dit komt omdat de rangschikking van een cryptocurrency vooral gebaseerd is op de marktkapitalisatie van die crypto.
Hou de cryptomarkt in de gaten met CoinMarketCap
Hoewel de meeste gebruikers de rangschikking van cryptocurrencies volgen afhankelijk van de marktgrootte, kun je met CoinMarketCap de rangschikking bijwerken op basis van prijs, 24-uurs en 7-daagse prijsverandering, volume, en circulerende voorraden.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.