Wat is een Ring Signature?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een Ring Signature. Dit is een soort digitale handtekening die in de cryptografie gebruikt wordt en uitgevoerd kan worden door elke gebruiker binnen een groep van gebruikers die allemaal dezelfde sleutel bezitten. Hoe werkt het precies? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een Ring Signature?

Communicatie met behulp van een Ring Signature wordt goedgekeurd door iemand uit een bepaalde groep van personen. Het moet een uitdaging zijn om te achterhalen welke sleutel van de groepsleden gebruikt wordt om een Ring Signature te maken. En dat is precies een van de veiligheidskenmerken van een handtekening.

Een korte geschiedenis van de Ring Signature

In 2001 kwamen Ron Rivest, Adi Shamir, en Yael Tauman op het idee voor wat nu bekend staat als een Ring Signature, een soort cryptografische digitale handtekening. Ring Signatures werden voor het eerst gepresenteerd op Asiacrypt. Hoewel het idee achter dit fenomeen identiek is aan dat van groepshandtekeningen, is er geen manier om te bepalen wie een transactie ondertekende. De term verwijst dan ook naar de constructie van de handtekening methode, die op een ring lijkt.

Wat is het verschil tussen Ring Signatures en groepshandtekeningen?

Ring Signatures lijken erg op groepshandtekeningen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen de twee soorten handtekeningen. Het eerste verschil is dat de anonimiteit van een individuele handtekening niet herroepen kan worden, en het tweede verschil is dat elke groep deelnemers als groep gebruikt kan worden zonder dat verdere instelling nodig is. Door deze technologie te gebruiken maken privacy valuta’s als Monero het moeilijk voor derden om de bron en ontvanger van een transactie te achterhalen.

Ring Signature: een praktijkvoorbeeld

Stel je voor dat Elon 100.000 XMR aan Jeff wil overmaken. Hij krijgt een sleutel voor eenmalig gebruik. Die zal willekeurig een willekeurig aantal personen kiezen die verbonden zijn met de eerdere transacties om als spoofs te fungeren om zijn identiteit te beschermen. Dit geeft aan dat, voor iemand zonder voorkennis van het voorval, het waarschijnlijk lijkt dat elk van hen ingeschakeld kan zijn. Het is mogelijk dat verdere Ring Signatures Elon’s publieke sleutel als bedrog gebruiken.

Toepassingen van Ring Signatures

Een Ring Signature kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld om een anonieme handtekening te produceren van “een hooggeplaatste ambtenaar van het Witte Huis”. Maar er wordt niet aangegeven welke ambtenaar het bericht ondertekende. Ring Signatures zijn geschikt voor deze toepassing omdat ze bij elke groep gebruikt kunnen worden en hun anonimiteit niet kan worden ontnomen.

Anonimiteit

Een andere toepassing, die ook in het eerste paper besproken wordt, is voor onherkenbare handtekeningen. Een Ring Signature waarbij de groep zowel de afzender als de ontvanger is, zal alleen voor de ontvanger de handtekening van de afzender te zien zijn. Anderen kunnen niet zien wie het document werkelijk ondertekende. Zo’n handtekening is dus overtuigend, maar kan met niemand anders dan de beoogde ontvanger gedeeld worden.

Overheid onderzoekt Ring Signatures

Monero en andere digitale activa hebben de laatste tijd de aandacht van verschillende overheidsorganisaties getrokken, vanwege de vrees dat mensen ze zouden kunnen gebruiken om belastingen te ontduiken, geld wit te wassen en terrorisme te financieren.

De VS hebben pogingen gedaan om de mechanismen van Monero te breken, zodat het mogelijk is te bepalen wie de werkelijke deelnemers aan een Ring Signature zijn. De IRS (Internal Revenue Service) heeft honderdduizenden dollars uitgegeven om een maas in de wet op te sporen.

Conclusie: Waarom is een Ring Signature zo nuttig?

Het belangrijkste probleem met het Bitcoin netwerk is dat het de verzender of ontvanger van betalingen of het bedrag van een transactie niet beschermt; in plaats daarvan kan iedereen met informatie over het adres van een ontvanger diens activiteiten volgen. De blockchain moet verifiëren of de verzender voldoende geld heeft om de ontvanger te betalen, waardoor dit het geval is. Als gevolg daarvan zoeken verschillende cryptocurrency houders naar verschillende technieken om de transactie anoniem te maken.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen