Wat is een Satoshi?

Satoshi is de kleinste eenheid van de wereldberoemde cryptocurrency Bitcoin. Het is genoemd naar Satoshi Nakamoto, de anonieme schepper(s) van het blockchain systeem en Bitcoin. Satoshi is gelijk aan 0,00000001 BTC, of een honderdmiljoenste van een bitcoin. Daardoor is één bitcoin gelijk aan 100.000.000 Satoshi. En als we toch bezig zijn met feitjes: Satoshi wordt afgekort als SAT. Vind je dit interessant? Lees dan snel verder, want we hebben nog veel meer te vertellen over de Satoshi.

Wat is een Satoshi?

Een valuta moet in kleinere eenheden kunnen worden opgesplitst, wil ze als een universeel handelsmedium werken. Fiat valuta’s, zoals de Amerikaanse dollar, de Europese euro, de Penny van de Britse Pond en de Indiase roepie INR kunnen in kleinere waarden worden opgesplitst. En als digitaal geld kan ook Bitcoin in kleinere waarden worden opgesplitst. Deze kleinere waarden heten Satoshi’s.

Waar komt de naam Satoshi vandaan?

De kleinste eenheid van Bitcoin, bekend als de Satoshi, kreeg zijn naam ter ere van Satoshi Nakamoto. Hij of zij volstrekt anonieme ontwikkelaar van het witboek dat in 2008 verscheen en aan wie wordt toegeschreven dat hij de aanzet gaf tot de vorming van de digitale munt die bekend staat als Bitcoin. Satoshi Nakamoto definieerde de peer-to-peer netwerken in de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” om het probleem van dubbel geld uitgeven op te lossen dat in eerdere cryptocurrency modellen voorkwam.

Transacties op de blockchain in Satoshi

Alle transacties op het blockchain netwerk zijn in Satoshi, hoewel de meeste systemen ze meestal omzetten in Bitcoin. Veel systemen tonen de waarde echter in Satoshi om het aflezen te vergemakkelijken, terwijl ze rekening houden met minimale bedragen van een Bitcoin.

Extra opsplitsingen van Satoshi

Hoewel de Satoshi de kleinste eenheid is waardoor een enkele Bitcoin kan worden onderverdeeld, kunnen sommige omstandigheden vragen om het extra opsplitsen van een satoshi. Betalingskanalen, zoals een schalingsoplossing voor Bitcoin, kunnen soms gemeten worden in milli satoshi, of zelfs in een honderd miljoenste van een bitcoin. Het Bitcoin protocol kan in de toekomst theoretisch aangepast worden, als dat nodig is, om verdere splitsingen van een bitcoin mogelijk te maken.

Meerdere Satoshi’s

Hoewel Satoshi van oudsher gebruikt wordt als de meervoudsvorm van het woord, is Satoshis even aanvaardbaar en wordt vaak gebruikt. Satoshi moet overigens nog wel  een algemeen gebruikt monetair symbool krijgen.

Bestaan er ook andere Bitcoin denominatie eenheden?

Er zijn ook andere Bitcoin denominatie-eenheden beschikbaar. Hoewel de meeste ervan vrij weinig gebruikt worden, bestaan ze toch. Dit zijn:

  • Een millibitcoin (mBTC), of 0,001 BTC: een-duizendste van een bitcoin.
  • Een microbitcoin (BTC), of 0.000001 BTC: komt overeen met één-miljoenste van een Bitcoin.

Hoe kun je Satoshi kopen?

Als je in de eerste plaats fiat geld met cryptocurrency wilt ruilen, kun je dat doen door Satoshi te kopen via een online cryptocurrency exchange. Bekende exchanges zijn bijvoorbeeld Binance, Coinbase en het Nederlandse Bitvavo. Veel exchanges hebben een markt voor verschillende cryptocurrencies en hun bijbehorende waarden. Vervolgens kun je de digitale munten kopen of verkopen

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen