Wat is een Scam Coin?

Een scam coin is een frauduleuze cryptocurrency die gemaakt is met de bedoeling te profiteren van de steun en investeringen van anderen door die personen op te lichten. Een scam coin is een cryptocurrency die de makers ervan ontwikkelen als een “get rich fast” manier.

Wat zijn scam coins?

Scam coins hebben vaak unieke kenmerken, zoals dat ze replica’s zijn van andere munten of dat ze van tevoren in omloop zijn gebracht. En scam coins zijn een van de belangrijkste redenen waarom verschillende cryptocurrencies die nu in omloop zijn in de toekomst hun waarde kunnen verliezen. Scamcoins zijn frauduleuze cryptocurrencies die alleen gegenereerd worden om gebruikers te bedriegen en gemakkelijk en snel geld te verdienen aan investeerders. Oppassen geblazen dus!

Hoe werkt een crypto scam?

Elke cryptocurrency die bekend staat als een “scam coin”; is er een die expliciet is opgericht met de bedoeling om ongeschoolde beleggers op te lichten. Typisch is dat hun ontwikkelaars ze aanprijzen als bron van enorme winstmogelijkheden en enorme rendementen uit passief inkomen. Maar een scam coin zal deze beloften nooit waarmaken. Onmiddellijk nadat de munt veel publieke aandacht heeft gegeven zal het team verdwijnen met al het geïnvesteerde geld.

Scam coins en negatieve publieke perceptie van crypto

Scam coins zijn een belangrijke oorzaak van de negatieve publieke perceptie van de blockchain industrie. Voor elk nieuw idee zijn er duizenden scam coins en scam NFTs (Non-Fungible Tokens). Sommige zijn duidelijk nep-crypto die niet op een blockchain werkt, terwijl andere veiligheidslekken in hun code bevatten die de ontwikkelaars volledige controle geven over de tokenvoorraad.

Zijn scam coins hetzelfde als shitcoins?

Scam coins en zogeheten ‘shitcoins’ zijn niet hetzelfde. Shitcoins hebben niet de specifieke bedoeling om geld van mensen te stelen, ook al heeft het geen intrinsieke waarde. Als je het zorgvuldig doet, kan het kopen van shitcoins je soms zelfs voordeel opleveren. Meestal is dit op korte termijn. Daarentegen zal het kopen van scam coins er in de eerste plaats altijd toe leiden dat je al je geld verliest. Erger nog, als oplichters toegang krijgen tot je cryptocurrency portemonnee kun je al je geld verliezen en niet alleen de scam coin waar je hebt geïnvesteerd.

Dit zijn veel voorkomende soorten scam coins

Fraudeurs hebben verschillende kanalen gecreëerd waarlangs ze hun scam coin programma’s kunnen promoten, wat het scenario nog verwarrender maakt. Er zijn 3 belangrijke soorten scam coin, elk met zijn unieke kenmerken en waarschuwingssignalen waar je op moet letten.

Ponzi schemes

Bij een zogeheten ‘Ponzi scheme’ wordt geld van investeerders gestolen en dat geld vervolgens onder andere mensen verdeeld. Dit gaat door tot al het geld is overgemaakt of de ontwikkelaar van de scam coins meent dat hij genoeg geld heeft verzameld.Deze zwendelpraktijken garanderen consequent grote ROI’s en zijn volledig op hype gebaseerd. Ze centreren zich vaak rond een groep experts die op Telegram nepresultaten posten en snel reclame maken voor de cryptocurrency om zo veel mogelijk investeerders aan te trekken. Deze oplichtingspraktijken hebben soms helemaal geen blockchain project en zijn geheel afhankelijk van valse beloften van beloningen om nietsvermoedende en onbekwame investeerders aan te trekken.

Rug-pulls

Bij een rug-pull cryptocurrency fraude laat de groep achter de munt onverwacht het project in de steek en verdwijnt met het geld van de investeerders. Rug pulls gebeuren vaak op gedecentraliseerde beurzen (DEXen), waar de oplichters de liquiditeit van de munt compleet wegzuigen en hem onbruikbaar maken.

Hoe kan een rug pull plaatsvinden?

We moeten eerst kort de werking van DEXen als Uniswap en PancakeSwap bespreken om te begrijpen hoe een rug pull kan gebeuren. Deze platforms zijn afhankelijk van liquiditeitspools om investeerders voldoende liquiditeit te verschaffen voor tokenswaps. Liquidity mining en yield farming zijn twee tactieken die door belangrijke beurzen gebruikt worden om klanten aan te trekken om liquiditeit bij te dragen.

Hoe gaan oplichters te werk met scam coins?

In het geval van scam coins kunnen ontwikkelaars de munt op populaire sociale media platforms laten triggeren en zelf de liquiditeit opvoeren om de indruk te wekken dat de markt bloeit. Gebruikers voegen dan zowel het token als Ethereum toe aan een liquiditeitspool. Gebruikers doen dit in de hoop dat de waarde van het token zal groeien, en dat ze het in de toekomst kunnen ruilen voor meer Ethereum.

Gebruik van een backdoor code

Anderzijds hebben volgens ons onderzoek onethische ingenieurs de mogelijkheid om een zogeheten backdoor code in een smart contract te plaatsen, waardoor ze ETH liquiditeit aan de pool kunnen onttrekken. Als er geen ETH meer is, daalt de waarde van de token tot nul, waardoor investeerders achterblijven met een hoop waardeloze munten die niemand wil kopen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen