Wat is een Scrypt in de Crypto Wereld?

Scrypt’ is een term uit de cryptocurrency wereld die je regelmatig tegenkomt. Maar wat is het precies? Dit is een vraag die veel mensen stellen naarmate ze meer geïnteresseerd raken in deze bijzondere markt. De vraag komt nog meer voor bij mensen die geïnteresseerd zijn in crypto mining. Hoog tijd om een antwoord te geven in dit artikel!

Scrypt en mining: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Scrypt en mining is onlosmakelijk met elkaar verbonden omdat het mining proces voor de meeste cryptocurrencies algoritmen gebruikt. Scrypt is een van de meest voorkomende.Dit artikel bekijkt wat Scrypt precies is, hoe het werkt en waarom het bij mining gebruikt wordt. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat is Scrypt?

Scrypt is een soort cryptografisch algoritme dat gebruikt wordt om bepaalde soorten gegevens te beschermen. Het werd ontworpen om moeilijker te kraken te zijn dan andere algoritmen en als een verbetering van het SHA-256 algoritme.

Wat is KDF?

Het algoritme gebruikt een wachtwoord-gebaseerde sleutelafleidingsfunctie (KDF). Een KDF is een wiskundige functie om de cryptografische sleutel van een wachtwoord af te leiden. Het Scrypt algoritme gebruikt het wachtwoord als invoer en leidt er dan een encryptiesleutel uit af.

Hoe werkt Scrypt?

Het belangrijkste doel van de ontwikkeling van Scrypt algoritmen is de dominantie die ASIC algoritmen veroorzaken te verminderen. ASIC’s zijn hardware apparaten die speciaal ontworpen zijn om cryptocurrencies te ontginnen. Dit betekent dat ze het werk van minen sneller en efficiënter kunnen doen dan een gewone computer.

Waardoor ontstaan er problemen met ASIC’s?

Het probleem met ASIC’s is dat ze een situatie kunnen creëren waarin alleen degenen die zich de dure hardware kunnen veroorloven een kans hebben om te minen en beloningen te winnen. Dit centraliseert de macht en gaat in tegen het gedecentraliseerde karakter van de meeste cryptocurrencies.

Welke oplossing biedt Scrypt?

Het Scrypt algoritme werd ontwikkeld als een oplossing voor dit probleem. Het is zo ontworpen dat het geheugen intensiever is dan andere algoritmen, waardoor het moeilijker is ASIC’s te ontwikkelen. Dit betekent dat gewone computers nog steeds op Scrypt gebaseerde cryptocurrencies kunnen minen waardoor de kracht gelijkmatiger verdeeld blijft.

Snel en willekeurig getallen genereren

De opzet van dit algoritme is dat gebruikers snel willekeurige getallen genereren. Dit gebeurt door de computer veel punten in een n-dimensionale ruimte te laten maken. Wat dit proces moeilijk maakt is dat de punten dicht bij elkaar moeten liggen.Dit creëert een geheugen probleem. Dit betekent dat het algoritme veel geheugen nodig heeft om te werken, wat het moeilijker maakt om ASICs te ontwikkelen.

Waarom wordt Scrypt gebruikt bij het minen van crypto?

De belangrijkste reden dat Scrypt voor mining gebruikt wordt is dat het ontworpen is om ASIC bestendig te zijn. Dit betekent dat gewone computers nog steeds kunnen minen  voor op Scrypt gebaseerde cryptocurrencies, waardoor de kracht gelijkmatiger verdeeld blijft. Een andere reden waarom dit algoritme populair is, is dat het ontworpen is om geheugenintensiever te zijn. Dit maakt het moeilijker om ASIC’s te ontwikkelen, wat helpt om de kracht gelijkmatiger verdeeld te houden. De laatste reden waarom dit algoritme bij minen gebruikt wordt is dat het op GPU’s kan draaien. Dit geeft mensen met minder krachtige computers een kans om ook crypto te minen.

Wat is het nut van het Scrypt algoritme?

Cryptocurrencies staan voor verschillende uitdagingen, zoals 51% aanvallen en ASIC dominantie. Het Scrypt algoritme werd ontwikkeld om deze problemen te helpen aanpakken. Het is ontworpen om geheugen intensiever te zijn, waardoor het ASIC-bestendig is. Dit helpt de kracht gelijkmatiger te verdelen en voortaan kunnen ook mensen met minder geavanceerde computerapparatuur crypto minen.  Hoewel Scrypt misschien niet perfect is, is het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van andere algoritmen. Bovendien helpt het de cryptocurrency wereld meer gedecentraliseerd te houden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen