Wat is een seed?

Een seed phrase, vaak herstelfase genoemd, is een verzameling woorden die de cryptocurrency wallet produceert en die je toegang geeft tot al je geld dat in de wallet is opgeslagen. Een seed phrase heeft een zeer belangrijke functie. Als je op de een of andere manier je wallet inloggegevens verwijdert of vergeten bent, kun je, zolang je jouw seed phrase nog hebt, nog steeds bij alle aan de wallet gekoppelde cryptocurrencies.

Wat is een seed?

Een seed is het equivalent van je inloggegevens (zoals gebruikersnaam en wachtwoord) in de cryptowereld. Het wordt gebruikt om toegang te krijgen tot al je fondsen die in een virtuele portemonnee zijn opgeslagen. Elke seed is uniek en ook heel moeilijk te voorspellen. Om transacties te ondertekenen en het publieke adres mogelijk te maken waar digitaal geld bewaard wordt, zijn deze seeds nodig.

Wat is een seed phrase?

Een seed is het equivalent van je inloggegevens (zoals gebruikersnaam en wachtwoord) in de cryptowereld. Het wordt gebruikt om toegang te krijgen tot al je fondsen die in een virtuele portemonnee zijn opgeslagen. Elke seed is uniek en ook heel moeilijk te voorspellen. Om transacties te ondertekenen en het publieke adres mogelijk te maken waar digitaal geld bewaard wordt, zijn deze seeds nodig.

Wat is een seed phrase?

De zogeheten seed phrase staat ook  wel bekend als de herstelzin of reserve seed phrase. Deze wordt door de portemonnee software aangemaakt en wordt je hoofdwachtwoord genoemd. De meeste seed phrases bestaan uit 12 willekeurige woorden; andere bestaan echter uit 24 woorden.

Het middel om de toegang tot jouw wallet te herstellen

Je kan de toegang tot je cryptocurrency portemonnee en de fondsen van de portemonnee herstellen met behulp van een seed phrase. Heb je een digitale portemonnee op je smartphone maar ben je die kwijt, heb je een hardware portemonnee die kapot is of gebruik je een webbrowser en is je systeem gecrasht? Dan kun je met je seed phrase een nieuwe portemonnee aanmaken op een smartphone, browser of hardware apparatuur en weer volledig toegang krijgen tot je cryptocurrency tegoeden. Hoe fijn is dat!

Houd het privé en veilig

Investeren in cryptocurrencies kan een goed idee zijn, maar komt ook met grote verantwoordelijkheden. Als er iets onverwachts gebeurt waardoor je geen toegang meer hebt tot je fondsen, helpt de seed phrase jou om fondsen terug te krijgen. Het is verstandig om je seed phrase geheim te houden, want iedereen die hem vindt kan een replica van je portemonnee op zijn toestel importeren en alles leegmaken. Ze kunnen dit doen omdat ze, als ze je seed phrase eenmaal kennen, ook je private keys kunnen bemachtigen. Als een transactie verwerkt wordt, verifieert je private het eigendom van een blockchain adres.

Wat is het nut van een private key?

Om het eigendom van de bij de transactie verzonden of ontvangen cryptocurrency te bewijzen, en ook om transacties die naar een publieke sleutel gestuurd zijn te “ontgrendelen”, moet je een private key hebben. Iedereen van overal kan transacties naar je publieke sleutel of crypto-adres sturen. Private keys zijn in dit soort situaties van cruciaal belang omdat iemand die toegang heeft tot je seed phrase veel schade kan aanrichten.

Pas op voor oplichtingspraktijken

In een veel voorkomende oplichtingspraktijk neemt een crimineel de identiteit aan van een bedrijf waar jouw wallets gemaakt worden en vraagt je seed phrase om je wallet eigendom te verifiëren Geen enkel betrouwbaar bedrijf vraagt echterom deze informatie. Nooit! Wees dus op je hoede voor dit soort fraude. Onthoud goed dat alleen jij toegang hebt tot je seed phrase

Eigen seed phrase genereren: is het een goed of slecht idee?

Je eigen seed phrase maken is riskant omdat we niet erg goed zijn in het creëren van onvoorspelbaarheid. De meest effectieve methode is om de wallet software een zin te laten produceren die je moet opschrijven of op een veilige plaats bewaren.Seed phrases zijn foutcorrigerend omdat ze termen gebruiken die in de Engelse taal algemeen gebruikt worden. Je leest je geschreven woorden soms met een slecht handschrift.

Zorgvuldig uitgekozen trefwoorden

De verzameling woorden waaruit de in de seed phrase gebruikte trefwoorden verkregen worden, is zorgvuldig zo gekozen dat de eerste vier letters van elk woord volstaan om het te identificeren op een manier die niet gedeeld wordt met een ander woord. Dit is vergelijkbaar met het opschrijven van geheime sleutels, waarbij een enkele verkeerde en onleesbare letter je privé sleutel betekenisloos maakt.

Hoe ziet seed phrase eruit?

Elke seed phrase wordt willekeurig gekozen uit een verzameling van 2.048 woorden. Een seed phrase, die bestaat uit 12 tot 24 woorden, willekeurige woorden als “hongerig,” “rijk,” “twee,” “stroom,” of “metaal,” vervangt een numeriek wachtwoord door lange reeksen gehele getallen.

Reeks woorden

In plaats van een lukrake verzameling alfanumerieke tekens te gebruiken, wordt een reeks woorden gebruikt omdat het gemakkelijker te onthouden is en minder waarschijnlijk dat iemand een fout zal maken. Het kan niet gebroken worden omdat er talloze verschillende zaad-woord combinaties zijn.

Conclusie: Dit is waarom een seed phrase ontzettend belangrijk is

Als je je wallet per ongeluk verwijdert of misplaatst, kun je je cryptocurrencies niet terughalen, tenzij je er eerst voor zorgt dat je seed phrase op een veilige plaats bewaard wordt. Je seed phrase kan  overigens niet veranderd worden; als het ergste gebeurt, is er niemand beschikbaar om je te helpen het terug te krijgen. Dus overweeg om een kopie van je seed phrase te maken. Bewaar het vervolgens op een veilige plek.  Dit houdt in dat je het niet naar een collega of jezelf mag e-mailen of sms’en.

Gebruik geen wachtwoordbeheerders
Hoewel sommige personen wachtwoordbeheerders gebruiken om hun seed phrase op te slaan, is deze methode niet helemaal veilig, want hackers hebben met succes zwakke wachtwoorden gekraakt en zich toegang verschaft tot alle inloggegevens van een gebruiker in hun kluizen, inclusief hun seed phrase. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Tip: bewaar je seed phrase op een uiterst veilige plek

Het is van essentieel belang de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om je seed phrase goed te beveiligen. We raden aan om het op een goed beveiligde plaats te bewaren, zoals een bankkluis of een brandvrije kluis als ze opgeschreven zijn.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen