Wat is een Sell Wall / Buy Wall?

Als je veel actief bent op de cryptomarkt, kom je waarschijnlijk regelmatig termen als ‘sell wall’ en ‘buy wall’ tegen. De prijsfluctuaties van cryptocurrencies steunen er in belangrijke mate op. Ook beïnvloeden sell- en buy walls de prijzen van cryptomunten op de huidige markt. Dat ze belangrijk zijn staat dus wel vast. Maar wat betekent een sell wall/buy wall nu precies? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is een buy wall?

Je kunt een buy wall zien als een grote kooporder op een bepaalde koers. Het kan de prijs van een order doen stijgen nog voordat de orders überhaupt zijn uitgevoerd. Simpel gezegd betekent het dat het aantal kooporders voor een bepaalde cryptomunt hoger is dan het aantal verkooporders. Traders willen graag de ‘muur’ kopen omdat ze vertrouwen hebben in de huidige staat van een bepaalde cryptocurrency. Dat is een goed teken, want het betekent dat ze meer willen kopen dan verkopen.

Buy wall en marktmanipulatie

Soms is een buy wall ook een vorm van marktmanipulatie, omdat de orders heel dynamisch zijn. Ze kunnen voortdurend worden toegevoegd en verwijderd, maar de ‘wall’ dekt niet altijd de echte belangstelling voor het kopen van de desbetreffende cryptomunt.  Je herkent een echte ‘buy’ of ‘sell wall’ aan hun schuine lijn omhoog. Een verticale lijn omhoog, want dat is vaak een teken van manipulatie.

Wat is een sell wall?

Waar kooporders de prijs van de crypto op de markt kan doen stijgen, doen verkooporders de prijs van een cryptocurrency juist dalen. In dat laatste geval is er sprake van een sell wall. Oftewel: precies het tegenovergestelde. De muur van verkopen is soms enorm en is daardoor moeilijk te onderbreken. Verkooporders hebben betrekking op het aanbod. Dit wil zeggen dat een toename van het aanbod de vraag zal overweldigen. Het resultaat is een dalende prijs. En net als bij een buy wall kan een sell wall ook gemanipuleerd worden door zogeheten ‘whales’, oftewel traders die heel veel crypto bezitten.

Hoe identificeer je een buy en sell wall?

Het is belangrijk om buy en sell walls op een crypto exchange te herkennen. Dit doe je door te leren hoe je een orderboek moet lezen. Dit is een digitale lijst van koop- en verkooporders voor specifieke effecten of activa. Daarbij spelen vraag- en aanbod een belangrijke rol:

  • Vraag (ask): verwijst naar een order om te verkopen
  • Bod (bid): verwijst naar een order om te kopen

Hoe beïnvloeden ‘ask’ en ‘bid’ de prijs van een cryptomunt?

Pas als het prijspunt van ‘bid’ van overeenkomt met dat van de ’ask’ voert de exchange een transactie uit. Deze trades beïnvloeden de prijs van de cryptomunt aanzienlijk. Dit werkt vrij simpel. Als de vraag naar crypto groot is, zijn mensen bereid om een hoge prijs te betalen om het te verkrijgen. Het bedrijf dat de crypto bezit zal de bid prijs verhogen tot ze overeenkomen met de vraagprijs van de verkoper. Op het moment dat dit scenario zich voltrekt, zie je de prijzen van de cryptomunten op de markt omhoog gaan.

Het orderboek en de legitimiteit van een buy- en sell wall

Een orderboek is bedoeld om een crypto trader voldoende informatie te geven zodat hij of zij weloverwogen beslissingen kan nemen over kopen en verkopen. Tegelijkertijd kan het ook gebruikt worden om het marktsentiment te manipuleren. Veel traders die dit willen voorkomen houden het nieuws nauwlettend in de gaten om te bepalen of de koop- of sell wall natuurlijk is. Veel besluitvorming over het kopen en verkopen van muren hangt af van je kennis en of je bereid bent om je te verdiepen in de markt en het huidige koop- of verkoopsentiment.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen