Wat is een shitcoin?

Crypto trends maken deel uit van de online wereld. Wie veel tijd doorbrengt op het internet ontkomt simpelweg niet aan de vele promo praatjes over allerlei cryptocurrencies. Sterker nog, sommige crypto bedrijven verzinnen hele verhalen om hun producten en/of diensten aan nieuwkomers te verkopen. Vaak zijn het meeslepende ‘rags to riches’ (van arm tot rijk) verhalen. Helaas is een deel van de verhalen nep en betreft het een shitcoin waar de gewone man eerder arm dan rij van wordt. Wat is een shitcoin precies en hoe herken je het.

Wat is een shitcoin?

Als je een nutteloze cryptocurrency tegenkomt die geen enkele waarde heeft, dan is er sprake van een shitcoin. Deze munten hebben niets gedaan om de cryptomarkt op een positieve manier te veranderen. Sterker nog: deze cryptocurrencies hebben geen enkel doel. Vaak gaan ze niet lang mee en zijn ze alleen gecreëerd om snel geld te verdienen door mensen op te lichten. Vooral nieuwe investeerders worden vaak het slachtoffer van een ‘shitcoin’ omdat ze nog weinig ervaring hebben met de mooie praatjes van gewiekste oplichters.

Wat onderscheidt betrouwbare cryptomunten van shitcoins?

Waardevolle cryptocurrencies zijn heel anders dan shitcoins. Ze hebben een doel dat duidelijk uit te leggen is. Vaak kun je de doelstellingen van een crypto project of munt teruglezen in een whitepaper. Bovendien is er geen sprake van valse beloftes en ‘get rich quick’ praatjes. Integendeel: goede cryptocurrencies worden gesteund door experts in het vak en professionele investeerders die van de hoed en de rand weten.

Hoe herken je een shitcoin?

Op dit moment zijn er duizenden cryptocurrencies op de markt. De kans dat je een shitcoin tegenkomt is dan ook behoorlijk groot. Wees voorzichtig en investeer nooit zomaar in een project. Stel vragen over je mogelijke investering, verdiep je in het team erachter en lees vooral de whitepaper door. Ontbreekt er een whitepaper en is het team heel vaag? Investeer dan vooral niet, want de kans is groot dat je te maken hebt met een shitcoin.

Dit zijn de kenmerken van een shitcoin?

Investeerders in shitcoins eindigen met lege handen. Probeer te voorkomen dat je bij deze treurige groep gaat horen. Let op de volgende kenmerken om een shitcoin te herkennen:

  • De ontwikkelaars zijn niet of nauwelijks transparant. Bovendien is er online weinig informatie over het team te vinden.
  • De munt doet grote beloften zonder bewijs te tonen.
  • Het heeft totaal geen functionaliteiten
  • Doelstellingen ontbreken volledig.
  • De marketing is goedkoop en gebruikt alle clichés van nepproducten.
  • Geen eerlijke beoordelingen of veel volgers op social media pagina’s

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een shitcoin

Omdat crypto een recent verschijnsel is met de hoop en dromen om snel rijk te worden, springen veel mensen in de bandwagon zonder zich goed voor te bereiden. Helaas vergroot dit de kans om het slachtoffer te worden van oplichting. En dat wil natuurlijk niemand. Er zijn ontelbaar veel voorbeelden van mensen die hun geld hebben verloren door shitcoins. De waarde van deze cryptomunten berust puur op speculatie, in plaats van op  legitieme gegevens en feiten.  Stap daarom nooit zomaar in een project, dan voorkom je een hoop ellende!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen