Wat is een Side Chain?
De zogeheten blockchain vormt de basis van bijna elke cryptocurrency. Het is een revolutionaire en waanzinnig interessante technologie dat bestaat uit allerlei onderdelen. Sommig termen doen jouw oren klapperen. Wat is bijvoorbeeld een side chain? We leggen het je graag uit, want het is heel interessant om er iets over te weten. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Wat is een side chain?
Een side chain een afzonderlijke blockchain die verbonden is met een moeder blockchain. Dit is mogelijk dankzij het zogeheten twee-weg peg systeem. Via dit systeem kun je cryptomunten uit een keten verbinden met cryptomunten uit een andere keten. De twee-weg peg maakt het dus mogelijk om activa uit te wisselen tegen een vooraf bepaald tarief. Op die manier ontstaat er een connectie tussen de moederblokketen en andere ketens. De extra blockchains dragen de naam ‘side chains’, terwijl de oorspronkelijke blockchain de hoofdketen wordt genoemd.
Is een side chain veilig en betrouwbaar?
Alle secundaire blockchains, die we side chains noemen, hebben hun eigen consensusprotocollen hebben. Dit is belangrijk aangezien het blockchain netwerk op die manier zijn beveiliging en privacy verhoogt. Side chains beperken ook het vertrouwen dat nodig is om het netwerk in stand te houden tot een minimum. Ze zorgen namelijk voor extra gemak en veiligheid omdat ze de uitwisseling van activa tussen de moederketen en zijketens vergemakkelijken.
Veilige overdracht tussen twee blockchains
Dankzij side chains is het vrij eenvoudig om digitale activa zoals tokens of cryptomunten tussen twee blockchains over te brengen. Daarbij loopt het beveiligingssysteem geen enkele schade op. Bovendien zorgt de veilige overdracht tussen twee blockchains er voor dat een project kan uitbreiden buiten zijn eigen ecosysteem. En dat vinden veel investeerders een groot voordeel. Het laat namelijk zien hoeveel er dankzij de geavanceerde blockchain technologie al mogelijk is in cryptoland.
Hoe werkt een side chain?
Een side chain werkt vrij eenvoudig. Een gebruiker op de hoofdketen moet zijn of haar cryptomunt naar een uitvoeradres sturen. Daar worden de munten vergrendeld zodat de gebruiker ze niet elders kan uitgeven. Als de transactie voltooid is, volgt er een wachtperiode om extra veiligheid te garanderen. Als de wachtperiode voorbij is, wordt het gelijkwaardige aantal munten vrijgegeven op de sidechain. De gebruiker kan de munten vervolgens besteden zoals hij of zij zelf wil.
Wat is de twee-weg peg?
Om de side chain te laten werken, waarbij gebruikers hun activa vrij over het netwerk kunnen verplaatsen, zijn een paar belangrijke componenten nodig. Neem nu de al eerder genoemde twee-weg peg. Dit cruciale onderdeel maakt de overdracht van digitale activa heen en weer tussen de hoofdketen en de nieuwe side chain mogelijk. De activa worden vergrendeld in de hoofdketen en de equivalente hoeveelheid wordt ontgrendeld in de zijketen. Daarna is het wachten op het voltooien van de transactie. Er is dus sprake van een complex proces dat gelukkig redelijk eenvoudig uit te leggen is. En het meest belangrijke: het is uiterst veilig.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.