Wat is een Signature?

Een digitale handtekening werkt hetzelfde als een authentieke handtekening op papier. Sinds de 17e eeuw hebben we talloze documenten gezien waarbij een handtekening hun legitimiteit bewees. Een simpel krabbeltje is het bewijs van echtheid, bijvoorbeeld van een fysiek product die je wil verkopen. Tegenwoordig is een signature, het Engelse woord voor een handtekening, ook nodig bij crypto transacties. Hoe zit dit precies en wat is het nut van een signature?

Signature zowel in de fysieke als digitale wereld

De handtekening wordt inmiddels niet alleen meer in de fysieke wereld gebruikt. Het is ook onderdeel van de digitale wereld, waar crypto een belangrijke rol in speelt.. Elk document dat op het internet met twee partijen te maken heeft vereist een zogeheten ‘signature’  van beide partijen om het document legitiem en authentiek te laten lijken.

Wat is een signature?

Hoe een signature er uit ziet verschilt van persoon tot persoon en is nooit hetzelfde, maar de kernfunctionaliteiten blijven ongewijzigd. Het proces achter de digitale handtekening doorloopt heel wat bewerkingen om de legitimiteit van de gegevens te verifiëren. Kort samengevat is een digitale handtekening een cryptografische output die gebruikt wordt om de echtheid van de gegevens te controleren.

Wat is het doel van een signature?

Het doel van een signature is de integriteit van de ondertekende gegevens te verifiëren en onweerlegbaarheid te voorkomen als de ondertekenaar beweert dat de handtekening niet legitiem is. Een van de beste eigenschappen van digitale handtekeningen is dat ze onmogelijk te vervalsen zijn omdat ze op getaltheorie gebaseerd zijn. Hierbij bezit ieder mens twee sleutels: een public key (openbaar) en een private key (privé). De identiteit van de gebruiker ligt in de public key terwijl de private key geheim is.

Private en public keys

Het enige doel van een private key is te bewijzen dat iemand de public key bezit. Ze spelen een belangrijke rol in de recente opleving van cryptocurrency op de markt. Tegelijk kan de digitale handtekening door andere platforms gebruikt worden om in een versleuteld formaat naar een ander persoon te worden gestuurd. Alleen de ontvanger zal het bericht dus kunnen ontcijferen. Een signature draagt dus bij aan het veiligheidselement van digitale valuta, waar dagelijks grote tot kleine transacties plaatsvinden.

Signature en blockchain

Het gebruik van een signature heeft een grote troef in de blockchain technologie. Bij crypto moet een gebruiker, als hij een transactie indient, aan elke knoop in het systeem bewijzen dat hij de bevoegdheid heeft om dat geld tegelijk uit te geven. Daardoor kunnen gebruikers het geld niet uitgeven terwijl ze daar geen recht op hebben.

Hoe verloopt dit proces?

Wanneer een crypto transactie plaatsvindt, moet de afzender de in te voeren valuta en de private key sleutel naar de knooppunten op het netwerk sturen. Dan wordt het hele proces in werking gesteld door de miners, die de public key kennen en dan de voorwaarden van de transacties controleren. Na validatie van de signature is het blok dat de transactie bevat klaar om door de miner in de afrondingsfase te worden gebracht.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen