Wat is een Simplified Payment Verification (SPV)?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een Simplified Payment verification (SPV). Het is een manier om blockchain transacties te verifiëren. Daarbij heeft het de taak om alleen de block headers te downloaden en een bewijs van opname in de blockchain in de Merkle boom te vragen.  Klinkt ingewikkeld? In dit artikel leggen we het graag stap voor stap aan je uit.

Wat is een Simple Payment verification (SPV)?

Voor wie niet vertrouwd is met de Merkle boom: dit is een boomstructuur in de cryptografie waarbij elke bladknoop gelabeld is met een hash van het gegevensblok. De Simplified Payment verification speelt een belangrijke rol bij dit proces. Het komt er op neer dat het controleert of een transactie is uitgevoerd. Dankzij deze software is het niet nodig om de blockchain te downloaden. In plaats daarvan bevestigt het zonder downloaden dat een transactie officieel is, en dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Wat maakt een SPV zo nuttig?

SPV doet prachtig werk door het verificatieproces van een transactie te vereenvoudigen. Ook dat is minder ingewikkeld dan het lijkt. Voor uitvoeren van een volledige node met een Merkle tree moet de hele blockchain gedownload worden. De implementatie van SPV vereenvoudigt het hele proces omdat SPV de Merkle root van elke wortel gebruikt om de echtheid van de transactie te controleren. Daardoor is het niet nodig om de hele blockchain te downloaden.

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van SPV?

Lichtgewicht computers kunnen de SPV gebruiken om transacties te verifiëren. En dat is niet de enige manier waarop SPV zich weet te onderscheiden in in de wondere wereld van crypto. Het bevat namelijk ook de volgende eigenschappen:

  • De gebruiker kan de transactie zelf niet zien, maar hij of zij mag wel de goedkeuringsstatus ervan door het netwerkknooppunt zien.
  • SPV kan betrouwbare verificaties uitvoeren zolang het netwerk onder eerlijke knooppunten staat
  • Het genereert een waarschuwing van netwerkknooppunten als SPV een onjuist blok signaleert.
  • In tegenstelling tot FPV volledige betalingsverificatie, kan SPV op een low-end systeem draaien, en het kan zijn procedure uitvoeren zonder de hele blockchain nodig te hebben.
  • SPV is geschikt voor laptops en andere lichte toestellen, waar het draaien van SPV handiger is.

Wat zijn de zwakke punten van SPV?

SPV cliënten kunnen een paar belangrijke zwakheden hebben als ze onzorgvuldig worden uitgevoerd. Als de SPV cliënt alle blokken downloadt en de overbodige weggooit het niet nodig heeft, kan dit de bandbreedte onder druk zetten. Door volledige knooppunten te vragen voor blokken met specifieke transacties, komen deze in het volledige zicht van de openbare adressen. Het kiezen van volle knooppunten is helaas een veelvoorkomend privacy lek dat zal leiden tot ‘Denial of Service’ voor cliënten en gebruikers en dat is niet de bedoeling.  Het is mogelijk om valse transactieverzoeken te doen, wat SPV cliënten enorm zal belasten.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen