Wat is een Smart Contract?
Smart contracts vormen een van de bouwstenen van crypto. Ze zorgen er voor dat transacties gevalideerd worden en beperken manipulatie tot een minimum. Om dat te bereiken is er bevestiging van primaire ketens en side chains nodig. Die geven aan of een transactie eerlijk en betrouwbaar is. En dit is maar een klein gedeelte van de werking van een smart contract. Wat is het precies en hoe gaat het in zijn werk? Lees snel verder voor het antwoord en wie weet ben je straks een smart contract expert!
Wat doen smart contracts?
Smart contracts zijn programma’s die op de blockchain zijn opgeslagen en kunnen worden uitgevoerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Meestal worden ze gebruikt om de uitvoering van overeenkomsten te automatiseren, zodat alle deelnemers de uitkomst ervan kennen zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. Ook wordt men niet meer geconfronteerd met tijdverlies in het proces.
Hoe werkt een smart contract?
Van een smart contract is sprake wanneer een bepaalde overeenkomst en/of uitspraak in code op de blockchain geschreven wordt. Het netwerk voert de actie uit als de gestelde voorwaarden vervuld en geverifieerd zijn. Acties zijn bijvoorbeeld:
- Geld vrijgeven aan de ontvangers,
- Een voertuig registreren
- Meldingen versturen
Smart contracts en hun nut voor ontwikkelaars
Als de transactie voltooid is, wordt de aanwezige blockchain bijgewerkt. Beide partijen kunnen het resultaat zien, maar niemand kan de transactie veranderen. Manipulatie is bij een smart contract dus niet mogelijk. De deelnemers mogen bepalen hoe de transactie en de gegevens op de blockchain verwerkt worden. Ze kunnen ook alle mogelijke uitzonderingen onderzoeken en een kader bepalen om geschillen op te lossen. Elke ontwikkelaar kan slimme contracten programmeren, de meeste organisaties in de wereld gebruiken blockchain voor bedrijfssjablonen, web interfaces,en andere online hulpmiddelen.
Smart Contracts in de praktijk
Smart contracts draaien op speciale virtuele machines die ingebed zijn in blockchain en gedistribueerde grootboeken. Hier werken bedrijfsteams samen met ontwikkelaars om criteria voor het smart contract te stellen. De ontwikkelaar neemt de feedback en gebruikt een platform om de logica te maken en te testen. De toepassing wordt dan naar een apart team gestuurd om de beveiliging te testen. De meeste bedrijven hebben interne deskundigen om de beveiliging van smart contracts te onderzoeken en door te nemen. Als het contract geautoriseerd is, wordt het daarna ingezet op een bestaande blockchain of distributed ledger.
Wat zijn de voordelen van smart contracts?
Smart contracts brengen een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
- Ze zijn snel, efficiënt en nauwkeurig: Een smart contract wordt onmiddellijk uitgevoerd als alle voorwaarden aan de norm voldoen. Het beste aspect van smart contracts is hun vorm, en die is digitaal en geautomatiseerd. Er komt dus compleet geen papierwerk meer aan te pas, en dat scheelt een hoop tijd.
- Ze zijn transparant: Het ontbreken van een derde partij uit de procedure helpt vertrouwen in het systeem op te bouwen. Daardoor is de kans op manipulatie klein en komen tijdvertragingen en hoge vergoedingen minder vaak voor.
- Ze zijn veilig: Alle blockchain records zijn versleuteld. Het is daarom erg ingewikkeld, zo niet onmogelijk om een versleuteld gegevensbestand te hacken. Het andere belangrijke aspect van blockchain is dat elk blok verbonden is met een ander blok. Als de hackers het huidige blok willen veranderen, zullen ze helemaal terug moeten gaan en de hele keten van blokken moeten veranderen. Dat is vrijwel onmogelijk!
Wat zijn de nadelen van smart contracts?
Natuurlijk brengt een smart contract ook nadelen met zich mee. Het is goed om je bewust te zijn van het volgende:
- Het is onmogelijk om iets aan te passen: Soms is het handig om iets aan te kunnen passen in een contract, maar bij deze digitale variant is dat niet mogelijk. Afspraken liggen vast en zijn onomkeerbaar (tenzij je een nieuwe smart contract opsteld).
- De code moet rekening houden met alles: Er zijn geen ‘mitsen’ en ‘maren’, want een smart contract houdt rekening met alles. En alles verwerken in een contract zodat alles goed is, blijkt complexer dan gedacht.
- Er kunnen bugs voorkomen: Heel soms is er sprake van een ‘bug’ in een smart contract, waardoor een afspraak toch anders wordt uitgevoerd dan gedacht. Het is lastig om te bepalen wie het ‘foutje’ heeft gemaakt. En hoe haal je het foutje er uit? Iets om over na te denken!
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.