Wat is een Soft Fork?
Cryptocurrencies zijn een vrij ingewikkeld financieel model en experts buigen zich elke dag over het systeem en de werking ervan. Veel aspecten van crypto zijn vrij lastig uit te leggen. Maar het is ook weer niet onmogelijk om het te begrijpen, als je daar bereid toe bent. Neem nu de betekenis van ‘soft fork’ en het effect dat het heeft op crypto. Wat is een soft fork en wat is de bedoeling ervan?
Wat is een fork?
Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van een ‘fork’. Anders kunnen we er net zo goed niet aan beginnen. De blockchain is een decentraal digitaal netwerk waarin een aantal regels gelden. Zo mag er alleen een nieuw blok aan de blockchain worden toegevoegd als er overeenstemming is onder nodes. Om bepaalde redenen kan er een splitsing in de blockchain plaatsvinden. Dit wordt een ‘fork genoemd’ en betekent een verandering in het protocol of een afwijking van de oudere versie van de blockchain. In feite ontstaan er door een fork twee blockchains met weliswaar dezelfde historie, maar toch een ander protocol.
Wat zijn een soft fork en een hard fork?
In de cryptowereld bestaan er twee soorten forks, namelijk een ‘soft fork’ en een ‘hard fork’. In dit artikel bespreken we alleen de eerste variant. Een software for is in feite een software upgrade met een nieuwe blockchain versie. Toch zijn sommige nodes nog actief in de oude blockchain. Het protocol heeft een update gehad, maar de protocollen van de oude en nieuwe blockchain verschillen.
Nieuwste software
Als de ontvangers niet naar de nieuwste software opgewaardeerd zijn, kunnen ze nog steeds deelnemen aan het valideren en verifiëren van de transacties. Deelnemers die niet hebben gekozen voor de upgrade zien nog steeds dat de binnenkomende nieuwe transacties geldig zijn. Maar wanneer de niet-ge-upgrade miners nieuwe blokken proberen te minen, zullen hun blokken door het netwerk geweigerd worden.
Wat is een hard fork?
Een hard fork is precies het tegenovergestelde van een soft fork. Daarbij is de de software upgrade niet compatibel met oudere of eerdere versies. Dit betekent dat alle deelnemers moeten upgraden naar de nieuwe servers om deel te nemen en de nieuwe transacties te valideren. Elke deelnemer die niet ge-upgrade heeft zal van het netwerk gescheiden worden en geen mogelijkheden hebben om nieuwe transacties te valideren.
Zijn er ook voorbeelden van een soft fork of een hard fork?
Ethereum heeft een hard fork om de gevolgen van een hack ongedaan te maken. Dit was de zogeheten ‘DAO hack’ in 2016. De kernontwikkelaars en de meerderheid van de gemeenschap die Ethereum steunde koos deze route. Dat was natuurlijk niet zomaar, want het stelde de ontwikkelaars in staat belangrijke veranderingen in de cryptocurrency aan te brengen zodat het veiliger en beter functioneerde.
Bitcoin Cash en SegWit
En er zijn meer voorbeelden. Zo is Bitcoin Cash een fork van Bitcoin. Sinds 2017 fungeert het als een soort ‘spin off’. Ook deze fork ontstond niet zomaar. De ontwikkelaars achter Bitcoin wilden veranderingen aanbrengen in de cryptomunt. Maar niet iedereen binnen de Bitcoin gemeenschap kon zich vinden in de veranderingen. Dus vorkte een kleine groep ontwikkelaars Bitcoin om een nieuwe versie te maken die nog steeds op dezelfde code berustte, maar wel alle wijzigingen bood die ze wilden. Een uitstekend voorbeeld van een soft fork is ‘SegWit’. Het verandert het formaat van blokken en transacties, terwijl oude nodes konden nog steeds blokken en transacties kunnen valideren.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.