Wat is een software wallet?

Het veranderen van het financiële systeem, als we dat al zouden willen, is niet bepaald een gemakkelijke opgave. Toch is het een discussie die vandaag de dag speelt. Is er sprake van een technologische revolutie die de manier waarop we met geld omgaan voorgoed gaat veranderen? Feit is dat er de afgelopen anderhalve decennia een nieuw fenomeen is opgestaan waar niemand meer om heen kan: crypto. Een van de belangrijke aspecten van digitaal geld is de manier waarop het wordt opgeslagen. Als crypto belegger kun je daar onder andere een software wallet voor gebruiken. Wat is het precies?

Sla jouw cryptomunten op in een software wallet

De hype rond crypto is nog lang niet ten einde. Dagelijks komen er nieuwe crypto bedrijven op de markt en aan het aantal artikelen over dit onderwerp lijkt geen einde te komen. Het aantal crypto investeerders en het geld in deze branche is de afgelopen jaren flink de hoogte ingeschoten. Heb jij ook geïnvesteerd in crypto en wil je jouw waardevolle munten veiig opslaan? Dan is een software wallet wellicht een optie. Het geeft je de mogelijkheid om altijd bij jouw digitale geld te kunnen. In dit artikel leggen we graag uit hoe een software wallet precies werkt. Uiteindelijk kun je aan de hand van deze informatie bepalen of dit type portemonnee iets voor jou is.

Wat is een software wallet?

Crypto werkt anders dan echt geld. Het is een verzameling codes die met een bepaald adres op de blockchain worden opgeslagen.  Daarnaast heb je voor digitaal geld zowel private keys als public keys nodig. Die hebben betrekking op speciale software om crypto in op te slaan. Software wallets vallen daar ook onder. Zoals de naam al zegt moet je voor dit type wallet software downloaden. Het verschilt daarmee aanzienlijk van zogeheten hardware wallets. Daar is namelijk geen enkele verbinding met het internet voor nodig.  Hardware wallets slaan de privésleutels van gebruikers op in een offline klimaat, waardoor hackers buiten de deur worden gehouden.

Welke software wallets bestaan er?

Software portemonnees zullen, in tegenstelling tot hardware portemonnees, verbonden moeten blijven met het internet. Aan de ene kant neemt daardoor het risico op een hack toe, maar aan de andere kant zijn ze wel toegankelijker dan bijvoorbeeld een hardware wallet. Er bestaan tegenwoordig verschillende varianten software wallets. Wij hebben ze voor het gemak even voor jou op een rijtje gezet:

Web wallets

Web wallets bieden gemakkelijke toegankelijkheid via een eenvoudige browser interface, zonder dat je extra add-ons of extensies hoeft te downloaden om het te laten werken. Veel nieuwe bedrijven hebben oplossingen bedacht voor problemen met web wallets, zoals veiligheidslekken. Sommige portemonnee dienstverleners houden de privésleutels van de gebruiker bij en beheren ze. Daardoor hoef jij je als gebruiker niet druk te maken om de veiligheid. Aan de andere kant heb je niet helemaal de touwtjes in eigen handen, en dat is wat sommige crypto beleggers wel graag willen.

Desktop wallets

Desktop wallets worden beschouwd als een van de beste keuzes voor een blockchain software wallet.  Het zijn zijn software applicaties die je kunt downloaden om ze vervolgens overal te gebruiken. Bovendien heeft de gebruiker volledige controle over zijn tegoeden zonder tussenpersoon.

Mobile wallets

Mobile wallets zijn ontzettend handig in de smartphone wereld. Ze werken bijna hetzelfde als op desktop-gebaseerde software portemonnees. Het verkoopargument van mobiele portefeuilles ligt in hun gemak vergeleken met hun desktop tegenhangers. Net als softwaretoepassingen in desktop wallets hebben mobiele portemonnees een mobiele toepassing die je gemakkelijk op je toestel kunt openen zonder er al te veel werk in te steken.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen