Wat is een Spot?

Het woord Spot komt van de uitdrukking ‘On the Spot’. In eerste instantie kwam deze term alleen voor in de marketingwereld, maar tegenwoordig hebben ook crypto beleggers het er vaak over. Wat is een spot precies en welke relatie heeft het met crypto?

Wat is een spotprijs?

De spotprijs wordt beschouwd als de actuele prijs van de markt in de handel. Ze worden vaak gerelateerd aan de prijs van branches en grondstoffen, zoals olie, landbouw of mijnbouw. .  Bepaalde grondstoffen, valuta’s, of waardepapieren worden tegen een prijs verkocht en gekocht Tegenwoordig vind je de spotprijs ook terug in crypto. Spot prijzen zijn uniek qua tijd en prijs. Dat wil zeggen: als het om wereldwijde handel gaat, blijven ze meestal in dezelfde zone.

Wat is een spotkoers en wat doet het precies?

spotkoers. Elke onmiddellijke levering van een goed op het moment of op de Spot wordt spotprijs of spotkoers genoemd. Het is de actuele marktwaarde voor een goed dat voor onmiddellijke levering is vastgesteld. De waarde is hier op zijn beurt gebaseerd op hoeveel kopers bereid zijn voor het goed te betalen en hoeveel verkopers bereid zijn het prijskaartje te aanvaarden. De hele procedure hangt af van tal van factoren, waaronder de huidige marktwaarde en de verwachte toekomstige productwaarde.

Verbonden aan grondstoffen

Spotprijzen blijven wereldwijd betrekkelijk gelijk. Anderzijds kan de contante koers beïnvloed worden door de vraag van particulieren en bedrijven die in een vreemde valuta willen handelen en door valuta traders. De contante koers heeft ook andere namen; ze wordt ook wel Benchmark rate, straightforward rate, en outright rate genoemd. De spotkoers is verbonden aan grondstoffen zoals ruwe olie, benzine, propaan, katoen, goud, koper, koffie, tarwe  en timmerhout. Daarbij worden assets direct uitgewisseld. Dit heeft de spotmarket ook wel de naam ‘contante market’ opgeleverd. Het is namelijk niet mogelijk te handelen met geleende assets. In plaats daarvan gebruik je alleen jouw eigen assets.

Vraag en aanbod van spotkoersen

Grondstof-spotkoersen zijn gebaseerd op vraag en aanbod van de bovenstaande artikelen. Ben je handelaar en wil je meer weten over de details van de spotkoersen op de huidige markt, kijk dan eens op een internationale site als Bloomberg.com. De spotkoersen worden op grote schaal in het nieuws gebracht om de handelaars en beleggers op de hoogte te houden van de wereldwijde wisselkoersen.

Spot en crypto: alsof je op de markt staat

Spotprijzen beïnvloeden de spotmarkt, waar financiële instrumenten en grondstoffen verhandeld worden tegen onmiddellijke levering. De levering vertaalt zich hier in de fysieke uitwisseling van een voorwerp of financieel instrument bij een transactie met traditioneel geld. Maar anno 2022 is het ook mogelijk om aan spot trading met crypto te doen. Daarbij wordt een cryptocurrency direct verhandeld tussen twee personen. Dit zijn de koper en de verkoper, die allebei over een wallet beschikken. De verkoper stuurt de cryptomunten naar de koper na de transactie. Je kunt een spot transactie beetje vergelijken met een koop op de markt. Iemand biedt jou achter een kraampje iets aan en jij kunt ‘on the spot’ besluiten of je het wel of niet wil kopen. Is jouw antwoord ‘ja’’? Dan kan de transactie meteen beginnen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen