Wat is een Spotmarkt?

Een spotmarkt is een belangrijke term uit de financiële wereld. Het is namelijk de markt waar onder andere valuta’s en effecten verhandeld worden. Een belangrijke term die met de spotmarkt samenhangt is ‘Future Contract’. Dit heeft betrekking op de levering van onderliggende waarden in de toekomst. Klinkt ingewikkeld, maar het valt in werkelijkheid best mee. Lees vooral dit artikel om alles te weten te komen over de spotmarkt.

Wat is een spotmarkt en welke voordelen brengt het met zich mee?

Bij de spotmarkt gaat het erom een transparante omgeving te scheppen waarin de transactie kan plaatsvinden tegen de geldende prijzen die bij het publiek en alle partijen bekend zijn. Alles gebeurt en wordt hier ter plaatse afgehandeld, wat de naam spotmarkt verklaart. Het is veel gemakkelijker een spotmarktcontract uit te voeren door de directe beschikbaarheid van informatie, die je zelf kunt opzoeken. Ben je als handelaar niet tevreden met de prijzen? Wacht dan op een betere deal.

Welke kenmerken heeft een spotmarkt?

Op de spotmarkt komt handel in energie, metalen en landbouw ontzettend veel voor. Dit is niet het enige kenmerk van dit belangrijke begrip uit de financiële wereld. Andere opvallende kenmerken die de spotmarkt uniek maken zijn als volgt:

  • Transacties worden afgewikkeld met een contante prijs of een contante koers
  • De levering van de goederen of activa vindt onmiddellijk plaats, terwijl de uitwisseling van geld in een latere periode gebeurt.

Wat is een spotprijs?

Met financiële instrumenten wordt een fysieke of digitale valuta genoemd. De eerste variant is bijvoorbeeld een euro die je in de hand kan houden, de tweede een cryptocurrency zoals Bitcoin. Beide activa hebben een actuele prijs, die wordt aangeduid met de term ‘spotprijs’. De spotprijs voor een bepaalde grondstof kan onmiddellijk verkocht en gekocht worden. Iedereen kan een spotprijs voor een product maken. Kopers en verkopers doen dit door hun koop- en verkooporders op te geven.

Contantmarkt

Op liquide markten kan de spotprijs per seconde veranderen als er orders worden vervuld en nieuwe op de markt verschijnen. De spotmarkt vol verschillende activa en prijzen is dus erg dynamisch. Op een spotmarkt, ook wel een ‘fysieke markt’ of ‘contantmarkt’ genoemd, worden transacties voor de activa onmiddellijk en ter plaatse geruild. De officiële overdracht van geldmiddelen tussen verkoper en koper kan tijd vergen, maar de handel gebeurt meteen.  Dit komt door het feit dat zowel de koper als verkoper meteen met de handel instemmen. Oftewel: ze doen het ‘on the spot’.

Geen vertraging

Levering en betaling gebeuren ter plaatse zonder enige vertraging.Normaal duurt de overdracht van contant geld en de fysieke levering van het instrument of de grondstof twee werkdagen.  De spotmarkt staat in contact met termijn- en future markten, waar mensen afspreken te handelen tegen een toekomstige prijs van het onderliggende goed. De leveringsdatum op de future- en de termijnmarkt wordt, zoals de naam al zegt, in de toekomst verwacht.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen