Wat is een Stablecoin?

Bekende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum brengen allerlei voordelen met zich mee. Een ervan is dat ze decentraal zijn. Dit betekent dat er bij transacties met digitaal geld geen tussenpartijen betrokken zijn, zoals een bank of financiële instelling. Dit principe heet ‘decentralisatie’ en spreekt veel mensen aan. Het vertrouwen in banken en de overheid ligt momenteel erg laag en dit heeft de afgelopen jaren ruimte geboden aan crypto. Aan de andere kant kent deze relatief jonge markt schommelende prijzen. Inmiddels probeert men daar een oplossing voor te vinden in de vorm van stablecoins. Wat is een stablecoin precies?

Wat is een stablecoin?

Misschien overweeg je om in crypto te investeren of ben je al een tijdje actief op deze markt. Hoe dan ook is het ontzettend belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste details. Wat speelt er op de markt, wat zijn de trends en is er sprake van een positief of negatief sentiment? Verdiep je daarnaast in belangrijke termen, zoals stablecoins. Zowel de media als crypto investeerders hebben het steeds vaker over de stablecoin. Dit is een cryptomunt die prijsschommelingen probeert aan te pakken door de waarde van cryptocurrencies te binden aan redelijk stabiele bezittingen, zoals fiat valuta. Dit zijn door overheid goedgekeurde of uitgegeven valuta die we dagelijks gebruiken, zoals de Dollar, de Euro, de Pond en de Yen.

Hoe werkt een stablecoin?

De makers van een stablecoin creëren een zogeheten ‘reserve’. Dit zijn activa of een groep activa die de stablecoin ondersteunen. Het geld binnen de reserve is het onderpand voor de cryptomunt. Telkens als een stablecoin houder besluit de token uit te geven, wordt een gelijk bedrag aan de reserve onttrokken. De cryptomarkt kent tegenwoordig een groot aantal stablecoins, waaronder:

  • Tether (USDT)
  • Dai (DAI)
  • Binance USD (BUSD)
  • Pax Dollar (USDP)
  • Digix Gold Token (DGX)

Wat zijn algoritmische stablecoins?

Het klinkt dubbel: stablecoins zijn aan de ene kant gemakkelijk te begrijpen, maar tegelijkertijd ingewikkeld. Er is namelijk nog een derde soort stablecoin genaamd de ‘algoritmische stablecoin’.  Deze stablecoins zijn niet verbonden aan stabiele bezittingen. In plaats daarvan is er via speciale algoritmen een verbinding tussen twee munten. De één is een stablecoin en de ander een cryptocurrency. Hun prijs wordt bepaald door de vraag en aanbod van investeerders. Tevens worden de munten verbrand (geburned) of aangemaakt om de waarde van de munten bij de richtprijs te houden. Als de waarde van de stablecoins tot 10 tot 20 procent daalt, zal het algoritme automatisch het geld verbranden om schaarste op de markt te creëren. De bedoeling is dat dit de prijs van de stablecoin doet stijgen. Bekende algoritmische stablecoins zijn bijvoorbeeld Magic Internet Money (MIM) en Fra (FRA).

Werken stablecoins echt?

De tweede methode is niet altijd een succes, zoals we recentelijk hebben gezien bij TerraUSD. De UST verloor de peg met de Amerikaanse dollar, waardoor de koers volledig instortte.  De truc te om de crypto te verbranden zodra de prijzen kelderen blijkt niet altijd te werken. Ondanks mislukkingen in het verleden komen er nieuwe algoritmische stablecoins op de markt, in een poging om wat evenwicht te brengen op de vaak onstabiele cryptomarkt. Werken stablecoins echt? Daar is veel discussie over. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen