Wat is een standaard transactie?

Mensen die zich een tijdje geleden verdiepten in crypto en Bitcoin ontdekten al snel dat de vroege versies van de cryptomunt veiligheidslekken en bugs bevatten. Dit leidde uiteindelijk tot de toevoeging van tests die alleen transacties van netwerken accepteerden als hun scripts en signatures voldeden aan een set veilige standaarden. Een standaard transactie met crypto moet dan ook aan allerlei eisen voldoen voordat het geaccepteerd wordt. Maar wat is een standaard transactie precies? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is een standaard transactie?

Een crypto transactie kan alleen worden doorgevoerd als het geen set van regels doorbreekt die correct gedrag op het netwerk voorschrijft. Dit is het resultaat van tests die werden uitgevoerd toen bleek dat eerdere edities van Bitcoin een aantal kwetsbaarheden bevatten. Transacties die slagen voor deze test, de zogenaamde IsStandard, worden standaard transacties genoemd.

Wat gebeurt er als transacties de test niet doorstaan?

Transacties die de test niet doorstaan, en dus niet standaard zijn, kunnen overigens geaccepteerd worden door knooppunten die Bitcoin Core niet draaien met de standaardconfiguratie. Als ze worden opgenomen in blokken, dan is de IsStandaard-test er niet op van toepassing.

Versienummer

De standaard transactietests maken bepaalde en ongewenste transaxties in de toekomst lastiger. Daardoor kan niemand het Bitcoin netwerk aanvallen door ongewenste transacties te verzenden. Elke transactie draagt bijvoorbeeld een versienummer. Probeer je deze als gebruiker te veranderen, dan heeft dat geen enkele zin.

Vergrendelingsscript

Bitcoin maakt gebruik van een script waarin staat hoe de cryptomunt kan worden uitgegeven. Het staat ook wel bekend als het ‘vergrendelingsscript’ omdat het als het ware Bitcoin vergrendelt totdat iemand het antwoord heeft om het los te koppelen. Het ontgrendelingsscript wordt de ‘ScriptSig’ genoemd. Vanaf Bitcoin Core 0.9 zijn de standaard pubkey scripttypes als volgt:

  • Betalen met Openbare Sleutel Hash (P2PKH)
  • Pay To Script Hash (P2SH)
  • Multisig (beperkt tot 15 sleutels)
  • Pubkey
  • Gegevensuitvoer (OP RETURN)
  • Null Data
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen