Wat is een State Channel?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een State channel. Maar als je nieuw bent op de cryptomarkt is het waarschijnlijk een van de vele termen die je doen duizelen. Maak je geen zorgen! Wij leggen graag uit wat een State channel is en op welke manieren het betrekking heeft op crypto. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Wat is een State channel?

Een State channel is een methode die gebruikers in staat stelt om meerdere blockchain transacties uit te voeren zonder dat alles tegelijkertijd op het netwerk wordt vastgelegd. State channels zijn speciaal ontworpen om dit haalbaar te maken. Bij gebruik van een standaard kanaal worden slechts twee transacties geupload naar de blockchain. Wel kan er oneindig of bijna onbeperkt aantal transacties kan worden uitgevoerd tussen de deelnemers.

Waar is een State channel mee te vergelijken?

In feite worden bij een State channel blockchain interacties die normaliter op de blockchain worden uitgevoerd, daarbuiten gehouden. Daarbij lopen deelnemers aan het netwerk geen enkel risico. Misschien vind je dit nog een beetje vaag, dus laten we het even verduidelijken. Je kunt het zien als betalingskanalen in Bitcoin die het mogelijk maken om gratis transacties te verrichten tussen twee partijen. Andere voorbeelden  van enkele van de populaire projecten voor State channels zijn als volgt:

  1. Celer Netwerk
  2. Lightning Network
  3. Trinity
  4. Raiden Network

State channel als een soort schaakspel

Een State channel heeft veel weg van een betalingskanaal in het Lightning Network van Bitcoin. Het verschil is echter dat ze niet alleen betalingen ondersteunen, maar ook updates. Laten we als praktijkvoorbeeld een ‘schaakspel’ gebruiken. Stel je voor dat je geld stort in een smart contract. De updates die je ondertekent om dit mogelijk te maken zijn net als zetten in een schaakspel. Als het spel is afgelopen wordt het eindresultaat naar het Ethereum netwerk verzonden. Het resultaat? Toepassingen van Ethereum kunnen transacties buiten de keten verplaatsen. En deze geniale zet maakt het netwerk veel nuttiger.

Wat is de rol van het smart contract en het multi-sig contract?

Een zogeheten smart contract speelt een belangrijke rol bij een State channel. Et dwingt bepaalde regels af voor transacties die buiten de blockchain plaatsvinden. En transactie genereert een nieuwe toestand gebaseerd op de vorige toestand die cryptografisch verifieerbaar is op het blockchain netwerk. Het moet daarbij geauthentiseerd worden door alle partijen.  State channels werken door het “opsluiten” van een deel van de blockchain-status in een multi-sig contract met een vooraf bepaalde groep deelnemers. Dit houdt in dat een een specifieke gebruikersgroep unaniem moet instemmen met alle veranderingen voordat de blockchain kan worden bijgewerkt. dit is mogelijk omdat iedereen een ‘digitale handtekening’ moet zetten. Oftewel:

  • Een deel van de blockchain is door middel van een smart contract of multi-signature vergrendeld. Het wordt pas ontgrendeld als de deelnemers het er allemaal met elkaar over eens zijn dat het netwerk moet worden bijgewerkt.
  • De deelnemers werken de toestand met elkaar bij door transacties die aan de blockchain kunnen worden toegevoegd te ondertekenen. Deze transacties worden echter voorlopig vastgehouden. Wel is het zo dat elke nieuwe update de vorige overtreft.
  • Uiteindelijk sturen deelnemers de ‘state’ naar de blockchain terug. Die sluit het kanaal waardoor de ‘state’ uiteindelijk in een andere configuratie wordt ontsloten.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen