Wat is een Stop-loss?
Hoe meer je actief bent op de cryptomarkt, hoe groter de kans dat je er wel eens van hebt gehoord: een ‘stop-loss’. In geavanceerde trading interfaces kom je dit belangrijke onderdeel vast en zeker tegen. Het kan je zeker helpen om succesvol te handelen in een of meerdere cryptocurrencies. Maar wat is een stop-loss precies? Lees snel verder voor het antwoord!
Wat is een stop-loss?
De stop-loss functie doet precies wat de naam impliceert: het “stopt” het verlies op jouw huidige transactie als deze een specifieke limiet overschrijdt. Het concept is niet nieuw en komt op de traditionele financiële markten of aandelenmarkten. Sterker nog, daar worden stop-limiet en stop-loss orders bijna standaard gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat een stop-limit order automatisch een aandeel koopt tegen een korting ten opzichte van de huidige prijs. Daarentegen specificeert een stop-loss order een specifieke prijs waartegen je jouw cryptomunten moet verkopen volgens een standaard marktorder (in geval van een selloff). Dit geeft in beide situaties jou de controle over het tempo waarin je wil kopen of verkopen.
Stop-loss in de praktijk
Bij cryptocurrencies werkt een stop-loss door jouw investering te verkopen als een markt een specifieke prijs bereikt. De meeste Bitcoin exchanges, inclusief Binance en Bitvavo, bieden deze optie aan. Laten we een prakijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat je zojuist 1 Bitcoin hebt gekocht voor ‘X’ prijs met een stop-loss drempel op 4 procent gezet. Als de prijs van Bitcoin stijgt verdien je geld, terwijl als de prijs daalt de stop-loss jouw investering zal verkopen zodra het verliespercentage 4 procent bereikt.
Wat is het doel van een stop-loss?
Er is een stop-loss ingesteld, terwijl je nog steeds 4 procent verlies hebt. Wat heb je dan bereikt? Heel simpel: een stop-loss voorkomt dat je nog meer geld verliest. Beschouw het als een laatste poging om de mogelijke schade te beperken die je kunt lijden als gevolg van een enkele transactie. In feite is het de personificatie van de uitdrukking “better safe than sorry”.
Welke soorten stop-loss bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten stop-loss, namelijk ‘volledig’, ‘gedeeltelijk’ en ‘trailing stop loss’. De eerste termen spreken voor zich, maar ‘trailing’ behoeft wat meer uitleg. Dit type houdt in dat je een stop-loss op een vaste hoeveelheid pip boven of onder de koers instelt. Oftewel: een vast bedrag of een percentage die vantevoren al is vastgesteld. Pakt de markt gunstig voor jou uit, dan beweegt de stop-loss mee. Daalt de koers? Dan beweegt de stop-loss niet mee. Op die manier voorkom je maximaal verlies, terwijl je in gunstige omstandigheden veel winst pakt.
Bestaat er ook zoiets als een psychologische stop-loss?
Het is ook mogelijk om een psychologische stop-loss in te stellen. Dit betekent dat je in je hoofd een bepaald percentage verlies hebt waarop je wilt stoppen. Maar in werkelijkheid plaats je niet echt een stop-loss. Op die manier kun je op het moment zelf beslissen of je uitstapt zonder een stop-loss order in te stellen die geforceerd gesloten kan worden. Dit houdt echter wel in dat je de markt scherp in de gaten moet houden.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.