Wat is een takers fee?

De vergoeding die aan een order wordt toegevoegd wanneer deze op een handelsplatform wordt uitgevoerd, wordt de “taker fee” genoemd. Deze vergoeding wordt berekend wanneer een order op de markt wordt geplaatst, waardoor liquiditeit aan een handelsplatform wordt onttrokken. Wat betekent dit en wat is een takers fee? We leggen het graag uit in dit artikel.

Liquiditeit en exchanges: een korte uitleg

Misschien is het voor jou niet helemaal duidelijk wat het betekent als er liquiditeit aan een exchange wordt onttrokken. Gelukkig kunnen we het vrij simpel uitleggen. Het houdt in dat een marktorder wordt ingevoerd die onmiddellijk zal worden uitgevoerd of zodra een order van een andere handelaar daarmee overeenkomt. Takers verminderen op deze manier de liquiditeit van de markt.

Wat gebeurt er als er onvoldoende liquiditeit is?

Door aan- en verkoop voltooien takers de orders die in het orderboek zijn opgenomen. Vervolgens moeten de gebruikers een “taker fee” betalen als er een order wordt uitgevoerd. De marktorder werkt door het toevoegen van een order die onmiddellijk wordt uitgevoerd in het orderboek van de exchange. Indien er echter onvoldoende liquiditeit in het orderboek is om de order te vervullen, wordt deze ofwel geweigerd ofwel gedeeltelijk vervuld.

Wat is een taker fee?

Er zijn manieren om onvoldoende liquiditeit te omzeilen. Wanneer je een limietorder plaatst, wordt deze onmiddellijk geplaatst in het orderboek. De nemer zal een kleine maar belangrijke vergoeding moeten betalen die bekend staat als de taker fee. De taker fee wordt voornamelijk betaald voor het gemak en de snelle afhandeling van orders. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een handelaar een marktorder uitvoert om een kooporder voor één Bitcoin (BTC) uit te voeren.

Vullen van marktorders

Marktorders worden gewoonlijk onmiddellijk gevuld. Een marktorder kan ofwel volledig worden gevuld of worden geweigerd. Als order zo groot is dat er momenteel niet voldoende liquiditeit in het orderboek is, zal het worden geweigerd. Dit komt door het feit dat er niet voldoende liquiditeit in het orderboek is om 1 BTC te vullen.

Waarom wordt er een taker fee berekend?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat marktorders kunnen worden geplaatst ongeacht de huidige marktprijs van het activum. De taker voert de order om 1 BTC te kopen bijna onmiddellijk uit en rekent een beetje hoge taker’s fee aan omwille van het gemak en de snelle uitvoering die de exchanges en de makers bieden.

Maken en nemen

De meeste orderboeken bevatten limietorders en stop limietorders, die beide orders zijn die gedurende een aanzienlijke tijd in het boek worden gehouden. Wanneer een order wordt uitgevoerd, is er altijd iemand die het maakt (maker) en iemand die het neemt (nemer). Limietorders die worden geplaatst tegen dezelfde prijs als wat beschikbaar is in het orderboek zullen worden uitgevoerd als nemer orders.

Wat zijn de voor- en nadelen van taker fees?

  • Een taker order heeft het voordeel dat hij onmiddellijk wordt gevuld tegen de huidige marktwaarde op de exchanges.
  • Daardoor kun je als trader snel transacties afronden zonder het verkeer op te houden, terwijl een andere trader jouw order uitvoert.
  • Een taker order heeft het voordeel dat et onmiddellijk op de beurs wordt vervuld tegen de geldende marktkoers. Dit houdt in dat een handelaar niet hoeft te wachten tot een andere handelaar de order vervult om snel een transactie af te ronden.
  • Het gebruik van “taker orders” heeft echter het nadeel dat het op bepaalde exchanges op meer kost. Om snel aan jouw verzoek te voldoen, onttrekken zij liquiditeit aan de beurs en dat kost geld. Hoeveel precies hangt af van de exchange.
  • Bovendien zal de order vaak worden vervuld tegen een lagere verkoopprijs of tegen een hogere aankoopprijs dan de marktorder en ook dat is een nadeel.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen