Wat is een technische analyse in cryptocurrency?

Crypto en technische analyse zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als beginnende crypto trader is het belangrijk om je er in te verdiepen, met name wanneer je het graag wil toepassen. Als je het goed aanpakt kun je met TA in cryptocurrency namelijk mooie winsten behalen. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is TA?

TA, ook wel bekend als trendanalyse, is de techniek van het analyseren van de prijsgrafieken van een cryptocurrency. Dit doe je bijvoorbeeld om te bepalen welke richting het de volgende keer op zal gaan. Zal de cryptomarkt bullish of bearish zijn? Het analyseren van trends en grafieken geeft je daar mogelijk antwoord op. Technische analyse (TA) is de studie van vroegere prijs- en volume patronen om te anticiperen op de toekomstige volatiliteit van de financiële markten.

Technische indicatoren

Om trends te identificeren en te evalueren, oftewel trendanalyse, worden bij een onderzoek wiskundige formules toegepast op vroegere en huidige volume- en prijsgegevens van een activum. Deze wiskundige formules noemen we ook wel “technische indicatoren”. Populaire technische indicatoren die technische analisten gebruiken zijn onder andere Moving Averages (MA), Elliot Waves (EW) en de Relative Strength Index (RSI).

Grafiek analyse

Het is gebruikelijk dat analisten dergelijke indicatoren toepassen op grafieken om een methode te krijgen om trends visueel te beoordelen. Dit proces wordt “grafiek analyse” genoemd. 

Wat is het idee achter TA?

Bij TA van cryptocurrencies ligt de focus op het verleden.  Wat in het verleden is gebeurd, geeft mogelijk een indicatie van wat in de toekomst zal gebeuren. Daardoor kun je als analist de waarschijnlijkheid van specifieke uitkomsten schatten. En dat terwijl niemand de toekomst daadwerkelijk kan voorspellen.

Menselijk gedrag is redelijk voorspelbaar

De nieuwe beleggers die binnenkomen zullen vaak de patronen van de uitgaande of dalende koersen herhalen. De reden daarvoor is simpel: menselijk gedrag op handelsmarkten is redelijk voorspelbaar. De meeste investeerders doen hetzelfde en dit maakt het mogelijk om toekomstige volumes en marktprijzen te bepalen. Daarbij worden kenmerken zoals historische volumes en prijspatronen onderzocht. Ook het huidige volume en de huidige prijs van een crypto worden meegenomen.

Bewegingen op korte, middellange en lange termijn voorspeld

Het is handig om alle gegevens in een grafiek uit te zetten om een beter beeld te krijgen van de verschillende richtingen die de prijs zou kunnen nemen. Technische analyse analyseert niet de fundamentele principes van een activum. In plaats daarvan is TA gericht op het gebruik van grafieken en technische indicatoren om het potentieel voor bewegingen op korte, middellange en lange termijn nauwkeuriger te voorspellen. Dit is afhankelijk van historische en actuele prijs- en volumegegevens.

Wat is het nut van TA?

Het is belangrijk om te benadrukken dat technische analyse niet gericht is op het creëren van zekerheden, maar op het inschatten van toekomstige mogelijkheden op basis van trends uit het verleden. In plaats van te zeggen wat er zal of zou moeten gebeuren, brengt een analist eenvoudigweg in kaart wat er zou gebeuren op basis van de beschikbare informatie. Kortom: door middel van TA analyse beijkt hij of zij de algemene waarschijnlijkheid van elk mogelijk scenario. En dat kan erg nuttig zijn wanneer je van plan bent om te gaan traden in cryptocurrencies.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen