Wat is een testnet?

Een testnet, zoals de naam al doet vermoeden, is een secundair blockchain netwerk waarin ontwikkelaars of leerlingen nieuwe functies of geavanceerde functionaliteit kunnen uittesten zonder zich zorgen te maken over het in gevaar brengen van het hoofdnetwerk. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over het testnet. Wil je er graag meer over weten? Lees dan snel verder.

Wat is het nut van een testnet?

Stel dat nieuwe activa niet naar behoren worden getest onder uiteenlopende omstandigheden voordat ze worden geïntroduceerd op een live blockchain. In dat geval kunnen er ernstige gevolgen zijn. In het ergste geval kunnen er gebreken opduiken die hackers kunnen uitbuiten, waardoor investeerders geld verliezen. En jij wil natuurlijk echt niet bij deze groep horen.

Feedback

Ontwikkelaars houden potentiële fouten nauwlettend in de gaten wanneer een testnet actief is. Ook kunnen ze een paar mensen vragen om de blockchain te testen om zo nuttige feedback te krijgen. Na te zijn getest op een testnet, kan een functionaliteit vervolgens worden toegevoegd aan het mainnet.

Testnet en gedecentraliseerde netwerken

Bij gedecentraliseerde netwerken is het mogelijk dat de deelnemers van het ecosysteem eerst de kans moeten krijgen om te stemmen. Dit is meer democratisch. Hoe dan ook kunnen testnets een heel nuttig simulatie-instrument zijn dat gebruikers in staat stelt te experimenteren met cryptocurrencies en om nieuwe dingen risicoloos uit te proberen.

Brengt een testnet ook bepaalde risico’s en kosten met zich mee?

Testnets maken gebruik van hun eigen cryptocurrency, die dient als duplicaat van de activa van de oorspronkelijke keten. De interactie ertussen heeft geen impact op de publiek toegankelijke blockchain netwerken van de originele cryptocurrencies. En gelukkig heeft het ook geen enkele invloed op de waarde van die blockchains. Ze maken geen deel uit van het natuurlijke blockchain netwerk omdat ze zichzelf op een testnet hebben geplaatst, waardoor alle code kan worden getest zonder de hoofdblockchain te beïnvloeden. Kortom: aan een testnet zijn geen risico’s en kosten verbonden.

Twee gescheiden blockchains

Bij een testnet voegen programmeurs een marker toe aan de blokken. Hierdoor kunnen ze niet worden toegevoegd aan het functionele blockchain netwerk, ook wel bekend als het mainnet). Als gevolg hiervan is het niet haalbaar om cryptocurrency van een operationele blockchain naar een testnet (testnetwerk) te verplaatsen en vice versa. Met deze methode zorgen de makers ervoor dat de twee blockchains gescheiden zijn, waardoor iemand niet illegaal geld kan verdienen.

Lagere moeilijkheidsgraad

Een ander belangrijk kenmerk van testnets is dat het algoritme dat de moeilijkheidsgraad van het minen van cryptocurrencies controleert beperkt is. Dit voorkomt dat de moeilijkheidsgraad toeneemt. Op die manier is het minen van cryptocurrency in een testnet te eenvoudig, waardoor de waarde van de verkregen munten afneemt.

Verschillen zijn klein

De rest van de componenten is hetzelfde, met uitzondering van deze kleine bijzonderheden en nog een paar die op dit niveau niet significant zijn. Dit is cruciaal omdat geverifieerd moet worden dat als iets goed werkt op het Testnet, het ook goed zal werken op het Mainnet, oftewel het publieke blockchain netwerk.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen