Wat is een ticker?

Op het moment van schrijven (augustus 2022) zijn er meer dan 20.000 cryptomunten op de markt. Een indrukwekkend aantal dat waarschijnlijk alleen maar zal toenemen. Het enorme aanbod maakt het herkennen van een bepaalde cryptomunt wel knap lastig. Zodoende gebruikt men op de cryptomarkt een zogeheten ‘ticker’. Wat is het precies?

Wat is een ticker?

Tickersymbolen zijn unieke lettercombinaties die worden gebruikt om aandelen en virtuele valuta’s te identificeren bij brokers, op handelsplatforms zoals exchanges en bij andere handels- of beleggingsapps. Een tickersymbool is een kort woord of een korte zin die wordt gebruikt om een aandeel, activum of cryptocurrency token te identificeren op meerdere exchanges, ruilplatforms en andere DeFi platforms.

Een kleine geschiedenis van de ticker

Tickersymbolen werden voor het eerst gebruikt op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten rond het einde van de negentiende eeuw. Beurshandelaren realiseerden zich dat ze een snelle en eenvoudige manier nodig hadden om met elkaar te communiceren over verschillende firma’s omdat er veel meer aandelen op de markt kwamen. Dit was de oorspronkelijke motivatie voor tickersymbolen. Inmiddels zijn tickers overal terug te vinden op de cryptomarkt.

Wat is het nut van een ticker?

Tickersymbolen voor verschillende cryptocurrencies hebben verschillende letters en cijfers. Bitcoin heeft BTC terwijl Ethereum ETH heeft. Ticker symbolen zijn cruciaal op zowel de aandelen- als de cryptocurrency markten. Deze onderscheidende kenmerken helpen traders te bepalen met welke activa ze te maken hebben. Een ticker is essentieel voor traders en beleggers die hun weg proberen  te vinden in de verwarrende cryptocurrencywereld. Sterker nog: crypto traden is veel lastiger zonder duidelijke symbolen.

Uit hoeveel letters bestaat een ticker?

Elk aandeel moet zijn eigen tickersymbool hebben, net als elk crypto token. Dit teken bestaat vaak uit een drietal letters. Maar dankzij de toenemende populariteit van verschillende cryptocurrencies zijn er nu tickersymbolen met vier of misschien zelfs vijf letters. Tether (USDT), Dogecoin (DOGE), en Polygon (MATIC) zijn enkele voorbeelden. Enkele van de meest populaire cryptocurrency ticker symbolen zijn als volgt:

 • Bitcoin: BTC
 • Ethereum: ETH
 • Dogecoin: DOGE
 • Binance Coin: BNB
 • Litecoin: LTC
 • Cardano: ADA
 • Solana: SOL
 • Polkadot: DOT
 • Shiba Inu: SHIB
 • Tether: USDT
 • Binance USD: BUSD

Waarom is het belangrijk om goed naar een ticker te kijken?

Ticker symbolen zijn essentieel voor investeerders en traders in de continu evoluerende wereld van cryptocurrency. Omdat er elke dag nieuwe tokens worden geïntroduceerd, hebben sommige namen die vrij identiek zijn. In deze situatie veranderen tickersymbolen. Een beginner in de cryptocurrency-industrie die Bitcoin wil kopen, kan er bijvoorbeeld alleen zeker van zijn dat hij of zij het echte token koopt door naar de ticker te kijken. Het is mogelijk om Bitcoin te verwarren met Bitcoin Cash, ondanks het feit dat de Bitcoin Cash ticker BCH is, terwijl die van Bitcoin BTC is.

Tickers voorkomen fraude en oplichting

Door tickersymbolen te gebruiken, kunnen veel gebruikers fraude en oplichting vermijden. Dit is een andere cruciale rol die we graag willen benoemen. Twee cryptocurrencies kunnen niet hetzelfde tickersymbool hebben, ook al zijn de namen van de cryptocurrencies identiek of lijken ze behoorlijk op elkaar. Scam tokens doen er alles aan om sterk te lijken op de titels en symboliek van legitieme tokens. Daarmee proberen ze  beleggers te verleiden ze te kopen. Naambeperkingen verbieden echter dat twee aandelen of twee cryptocurrencies hetzelfde tickersymbool hebben.

Tip: doe zelf goed onderzoek en voorkom problemen

Het kennen van het tickersymbool van een cryptocurrency die je probeert te kopen of het doen van wat onderzoek ernaar twee duidelijke manieren zijn om te voorkomen dat je een scam token koopt. Door je te verdiepen in een cryptomunt en/of token kun je heel wat ellende voorkomen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen