Wat is een Token?

Wie duikt in de wereld van crypto kan niet om de term ‘token’ heen. Het is een ander woord voor ‘cryptocurrency’  in technische zin. Maar in de loop der tijd is de betekenis echter geëvolueerd om een aantal verschillende connotaties te omvatten, op basis van de context waarin het wordt gebruikt. Hoog tijd om ons eens te verdiepen in de echte betekenis van de ‘token’

Wat is een token?

Laten we beginnen met cryptocurrencies buiten Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), ondanks het feit dat ze ook als tokens worden beschouwd. Het gaat dan om bepaalde digitale activa, zoals diverse tokens voor gedecentraliseerde financiële systemen die ook wel DeFi tokens worden genoemd. Ze maken deel uit van een netwerk die een blockchain wordt genoemd.  DeFi tokens draaien op het netwerk van andere tokens. De meest gebruikte blockchain is Ethereum en veel DeFi tokens zoals Chainlink (LINK) en Aave (AAVE) draaien er bovenop en maken er gebruik van.

Waar worden tokens voor gebruikt?

Sommige cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben hun eigen onafhankelijke blockchains. Tokens kunnen worden gebruikt voor een breed scala van activiteiten, zoals het ondersteunen van gedecentraliseerde uitwisselingen en het ondersteunen van de aankoop van zeldzame items in online games. Ze kunnen echter net als cryptocurrencies worden gekocht als verkocht.

Welke verschillende soorten tokens bestaan er?

Het is nuttig om enkele verschillende betekenissen van de term te kennen. Naast de brede definitie van tokens is het zo dat er verschillende soorten crypto zijn waarvan de namen daadwerkelijk het woord “token” bevatten. En dat kan best verwarrend zijn. Maar we verduidelijken het graag voor je. Bij deze klein overzicht van verschillende betekenissen van tokens:

  • Het DeFi-token: In de afgelopen jaren heeft zich een heel nieuw universum van op cryptocurrencies gebaseerde protocollen ontwikkeld om de functies van oude financiële markten (zoals lenen en sparen, verzekeringen en handel) na te bootsen. Deze protocollen creëren tokens die net als elke andere cryptocurrency kunnen worden uitgewisseld of vastgehouden en een breed scala aan taken kunnen uitvoeren.
 
  • Governance Tokens: Dit zijn specifieke DeFi tokens waarmee eigenaars een rol spelen in hoe een protocol of toepassing in de toekomst evolueert. Dit ondanks het feit dat er vanwege hun gedecentraliseerde aard geen raad van bestuur of enige andere vorm van gecentraliseerde controle aanwezig is. Zo geeft het op cryptocurrency gebaseerde mechanisme dat we kennen als Compound elke gebruiker een token dat wordt aangeduid met de afkorting COMP. Beleggers van deze tokens hebben inspraak in hoe Compound wordt verbeterd. En hoe meer COMP-tokens iemand bezit, hoe meer stemmen hij of zij krijgt.
 
  • Non-Fungible Tokens (NFT’s): NFT’s zijn unieke digitale eigendomscertificaten die worden opgeslagen op een blockchain. Ze kunnen worden gebruikt om het kopiëren of delen van digitale werken moeilijker te maken. Wat dat betreft is het een middel in de strijd tegen het downloaden van nieuwe films en games op een Torrent site. NFT’s worden ook gebruikt om bepaalde virtuele goederen te verkopen, zoals zeldzame items voor videospelletjes of om digitale kunstwerken in beperkte hoeveelheden uit te brengen.
 
  • Security tokens: Een nieuw fenomeen die het cryptocurrencies equivalent is van traditionele effecten zoals aandelen en obligaties. Hun belangrijkste use case is om aandelen in een bedrijf te verkopen. Je kunt het vergelijken met aandelen of gedeeltelijke aandelen die via traditionele markten worden verhandeld. Alleen een security token staat op de blockchain en vertegenwoordigt een specifieke bezitting en/of schuld. In feite wordt een schuld of bezit ‘getokenized’. Steeds meer gevestigde bedrijven als startups kijken naar verluidt naar security tokens als een potentiële financieringsoptie. Omdat het op de blockchain staat is het namelijk uiterst veilig en niet te manipuleren.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen